Cikkek

Nem használt menüelemek törlése

kategória: Rendszer — forrás: Orbán György — dátum: 2011-05-05 — értékelés: 5.00Nyomtató

Hogyan tüntessük el a nem használt elemeket a jobb egérkattintásra megjelenő menüből?

Észrevette már, hogy sok alkalmazás mint az antivírus szoftverek, WinZip, SmartFTP több elemet is hozzáadnak ahhoz a menühöz ami akkor jelenik meg ha egy fájlra vagy könyvtárra kattintunk.
Ezek az alkalmazások különböző  windows intéző kiegészítéseket is telepítenek, amik a jobb  attintásra megjelenő menüben érhetők el.
Ha kitöröljük a kiegészítésekhez tartozó registry bejegyzéseket akkor nem jelennek meg a menüben.

Jobb egérkattintásra megjelenő menü

Kattintsunk a start menüre, majd a kereső részbe írjuk be azt, hogy regedit és üssük le az enter-t.

Ha elindítottuk a registry szerkesztőt keressük meg a:
HKEY_CLASSES_ROOT\*\shellex\ContextMenuHandlers bejegyzést ha a fájlok jobbklikkes menüjéből szeretnénk eltávolítani bizonyos elemeket
HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shellex\contextmenuhandlers bejegyzést ha a mappák jobbklikkes menüjéből akarunk bizonyos elemeket eltűntetni.

Például ha el akarjuk távolítani a SmartFTP menüpontot, először készítsünk egy biztonsági másolatot úgy, hogy a SmartFTP könyvtárra kattintunk a jobb egérgombbal a contextmenuhandlers mappában (a regisrty szerkesztőben) és rákattintunk az Exportálás menüpontra. Ezután mentsük el a bejegyzést valamilyen biztonságos helyre. Ha sikeresen lementettük a biztonsági másolatot egyszerűen csak tötöljük az eredeti bejegyzést. Ezek után láthatjuk majd, hogy a SmartFTP menüpont eltűnt a jobb egér kattintásra megjelenő menüből.