Cikkek

Megosztott számítógépek egyszerű felügyelete

kategória: Rendszer — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-09-07 — értékelés: 0Nyomtató

Mint informatikai rendszerek üzemeltetésével foglalkozó ember, rengeteg problémát okoz(ott) a Windows 7 megjelenéséig a megosztott számítógépek jogosultságainak beállítása, a gépek felügyelete. Erre a célra mindeddig külső szoftvert kellett alkalmazni, aki találkozott már hasonló problémával neki biztosan ismerősen cseng a Shared Computer Toolkit és a Windows SteadyState nevű szoftver.

Ezekre a problémákra nyújt átfogó, rendkívül könnyen kezelhető megoldást a Windows 7 beépített két funkciója, a PC Safeguard és a Parental Controls, bár ezeket a funkciókat véleményem szerint eredetileg azoknak az otthoni felhasználóknak szánták, akik felügyelni szeretnék gyermekük számítógépes tevékenységét, rendkívül hasznosak lehetnek kisebb iskolák, könyvtárak, közösségi internet hozzáférési pontok, internet kávéházak esetében. Cikkemben ezeket a funkciókat mutatnám be, mint alapköveit egy megosztott felhasználású számítógépnek.

Alapvető célok a megosztott számítógép védelméért:

  • Megakadályozni a rendszerváltoztatásokat. Számítógép-használat közben számos szoftver vagy felhasználó megpróbálja megváltoztatni a beállításokat (pl. kártékony kódok, e-mail beállítások stb.).
  • Megakadályozni a jogosulatlan szoftvertelepítéseket és szoftverfuttatásokat. Egy megosztott használatú számítógépen a felhasználók megpróbálnak engedély nélküli az internetről letöltött szoftvereket telepíteni, és szoftvereket futtatni, amelyek akár kártékony kódokat is tartalmazhatnak.
  • Megakadályozni a felhasználókat, hogy a User mappán kívül módosításokat hajthassanak végre. A rendszerfájlok módosítása, törlése végzetes hibákhoz vezethet, a telepített alkalmazások beállításainak módosítása nem várt hibákhoz vezethet.
  • A User mappában történt változtatások eltüntetése egy kijelentkezés vagy újraindítás után. Számítógép-használat közben folyamatosan keletkeznek állományok a gépeken, ideiglenes internet fájlok, böngészési előzmények, félkész dokumentumok stb. Ezek az információk csakis az aktuálisan bejelentkezett felhasználót érintsék, az esetleges következő vendég ne láthassa őket.


A PC Safeguard beállítása

A PC Safeguard funkció a Windows 7 egy rejtett beállítási lehetősége, amelyet nem lehet elérni a Start menüből, a Vezérlőpultban kell keresni a felhasználói fiókok felügyelete alatt. Pontosan itt találjuk: Vezérlőpult (Control Panel) > Felhasználói fiókok felügyelete (User Accounts and Family Safety) > Felhasználók (User Accounts) > Másik fiók kezelése (Manage another accounts). Hozzunk létre egy Standard Usert a Felhasználó hozzáadása (Create new account) opcióval, majd kattintsunk a létrehozott felhasználóra. Itt már láthatjuk a PC Safeguard és a Parental Controls funkciókat!

Amennyiben a PC Safeguard funkciót kapcsoljuk be, ez megakadályozza a felhasználókat, hogy szoftverekt telepítsenek, és beállításokat tartósan módosítsanak a védett számítógépen. További funkcióként alapértelmézés szerint a gépben talállható összes merevlemez meghajtó zároltá válik. Hogy pontosan mit is jelent ez? Minden, a felhasználó által kezdeményezett, merevlemezt érintő változás - pl. fájl letöltése az internetről, dokuemntum létrehozása, módosítása stb. - a legözelebbi kijelentkezés után visszavonásra kerül! (Ezen a beállításon módosíthatunk is pl. ha több merevlemez vagy több partíció áll a rendelkezésünkre.) Ez a korlátozás nem érinti a hordozható meghajtókat (pl. pendrive) hiszen a létrehozott dokumentumokat a vendég felhasználó szeretné megőrizni, ehhez azomban biztosítani kell számára lehetőséget.

Erre a korlátozásra a felhasználót rögtön bejelentkezés után egy figyelmeztetés emlékezteti. Ez a figyelmeztetés minden, a PC Safeguard funkció által korlátozott fiókot használó felhasználó által kezdeményezett és zárolt meghajtót érintő írási művelet esetén egy felugró ablak formályában visszatér. Mentsen minden munkát egy külső adathordózóra!A Parental Controls, mint felügyeleti eszköz biztosítja a "szülői felügyeletet", bár tartalmi tanácsadást önállóan nem képes nyújtani. Ebben a funkcióban is rejlenek lehetőségek, pl. a korlátozott felhasználó ne férhessen hozzá minden időben a számítógéphez, erre külön időablakokat nyithatunk. Legjobb példa erre egy iskola, ahol csak a szünetekben és tanítás után engedélyezett a géphasználat. Ne férhessenek hozzá a gépre telepített összes szoftverhez, ne futtathassanak nekik meg nem engedett kategóriákba sorolt játékokat stb.

A megosztott számítógépek védelmére kifejlesztett szoftverek közül csak a Windows 7 "vendég üzemmódja" - amivel most találkoztam - tűnik átfogó megoldásnak. Hiszen az utólag telepített szoftverek egyrészt kizárólag 32-bites változatban érhetők el, és "csak" rátelepülnek az operációs rendszerre, ilyen módon akár meg is kerülhetők. Ellentétben a Windows 7-ben található PC Safeguard megoldás működik mind 32-, mind 64-bites változatban is, és szerves részét képezi az operációs rendszernek, ily módon nehezebb a kijátszása, megkerülése!

Zárszó

Hogy mire is jók ezek a funkciók? Reményeim szerint mindenki, aki elolvasta a cikket, megértette a bennük rejlő lehetőségeket, hiszen könyvtárakban, iskolákban vagy akár otthonunkban is sokszor jönne jól egy ilyen lehetőség, hogy mindenki állítgathassa a felbontást, a háttérképet, az asztali ikonokat stb. A következő kijelentkezés után mintha mi sem történt volna, egy "szűz", előre beállított munkaterületet kap a következő felhasználó.

Ehhez pedig nincsen szükség AD (Active Directory) tartományra és időigényes GP (Group Policy) állítgatásokra, továbbá olyan kis munkacsoportos környezetekben is működik, ahol nem áll rendelkezésre szerver!

Szerző: Kránitz Ákos

A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!