Cikkek

Egyesített keresés a Windows 7-ben

kategória: Rendszer — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-09-21 — értékelés: 0Nyomtató

A hatékony keresésnek sokáig előfeltétele volt, hogy jól szervezett és rendszeresen karbantartott könyvtárak hierarchiájába szervezzük lehetőleg minél beszédesebb nevű fájljainkat.

Sok dokumentum esetén azonban gyorsan nehézkessé válik a folyamatos kézi rendezgetés és a gépi keresés is hosszadalmassá lehet. A tartalmat is indexelő keresők segítenek abban, hogy a weben megszokott "mindegy hol van és mi a neve, csak add ide" típusú szolgáltatás a saját számítógépeinken is megjelenhessen.

A helyi és a nagy, átfogó internetes keresések között maradt még néhány hiányzó láncszem, mégpedig a másik (nem csak helyi) számítógépeken, szervereken és az internet szolgáltatásaiban való keresés. Léteznek eszközök ezekre is, de külön felhasználói felületek megtanulását igénylik és az ilyen keresések egységes felügyelete sem megoldott. Különféle forrásokból való keresés biztosítása az egységes felhasználói élmény megtartása mellett - ez itt a kihívás.

Talán minden kerüljön egy közös adatbázisba...? Ez lehetetlen. Legalább a rendezett, indexelt "katalógusokat" összegyűjthetnénk? Még ez is nagy falat. A hatékony kereséshez nem szükséges, sőt pazarlás a saját gépünkön készíteni és tárolni a hatalmasra növő indexállományokat. Erre jobb megoldást adnak a távolról is igénybe vehető webes szolgáltatások, hiszen csak a minket érdeklő eredményekre vagyunk kíváncsiak, azokat szeretnénk összegyűjteni. Hogy miként? Lássuk csak! Az új, egyesített keresési szolgáltatás éppen ezt teszi: vele egyszerűen, az Intéző felületéről, transzparens módon használhatunk ilyen webszolgáltatásokat.

A sokféle szerverhez, dokumentumtárhoz, weboldalak és internetes szolgáltatások milliárdjaihoz tartozó testre szabott keresési lehetőségek persze nincsenek benne a Windows 7 gyári telepítőjében. Más módszerre van szükség ahhoz, hogy a felhasználók könnyedén elérjék ezeket: kézenfekvő erre a Kedvencek használati sémájának átvétele. A keresni kívánt adatokhoz tartozó weboldalon egyszerűen el kell helyezni egy hivatkozást. Majd erre kattintva egy keresési kapcsolatot helyezünk el az Intéző Kedvencek menüjébe.

A hivatkozás valójában egy .OSDX kiterjesztésű XML fájlra mutat, amelynek formátumát az OpenSearch 1.1 szabvány határozza meg. A következő felépítést láthatjuk benne:Klikkelés után egy .searchconnector-ms fájl jön létre az adott felhasználói profilhoz tartozó "Searches" mappában, majd egy hivatkozás kerül a "Links" mappába. Ennek tartalmát az Intéző Kedvencek szekciója jeleníti meg.Mint látható, a fenti művelet egyáltalán nem igényli telepítőprogram futtatását. A központi felügyelet lehetősége mégis adott, mivel a keresési lehetőség kliensekre való eljuttatását beépítetten támogatja a Group Policy.

Olyan mechanizmus dolgozik a keresés mögött, amely lehetővé teszi a fájlok gyors letöltését is, amint az szükségessé válik. A http kérésre válaszul azonban először csak RSS vagy Atom formátumú, XML állományba ágyazott metaadatok és előnézeti képek utaznak a hálózaton. Ez két okból is előnyös: a kiszolgáló-oldali terhelést jelentősen csökkenti, mégis vizuálisan jól feldolgozható, az áttekintést biztosító információt kapunk - és éppen ez a "hatékony ergonómia" a felhasználói felületek tervezésének lényege. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a munkafolyamat további lépéseivel kapcsolatos döntéseinket a kiinduláskor kapott információ minősége határozza meg.

A keresés eredményeivel az ismert, általános egér- és vágólap alapú műveletek végezhetők, de itt is érdemes kipróbálni a Windows 7 új szolgáltatásainak együttműködését: a "fogd és vidd" technika érintőképernyőn például már egészen új élményt nyújt. Akinek van rá lehetősége, próbálja ki, mert igazán élvezetes munkára ad lehetőséget: így lesz a keresés igazán "kézzelfogható"!

A fejlesztők a fájlműveletekhez használatos párbeszédablak (Common File Dialog) beépítésekor már számolhatnak az új keresési szolgáltatások létével. Ahhoz azonban, hogy az alkalmazás a felhasználó közreműködése (vagyis kézzel végzett fájlműveletei) nélkül is profitálhasson a keresés előnyeiből az kell, hogy a fejlesztők módosítsák alkalmazásuk kódját.

Ha saját vállalati szervereinken is ki szeretnénk próbálni az egyesített keresést, akkor jó, ha tudjuk: már van rá lehetőség. A SharePoint Server 2007 SP2 és a Microsoft Search Server 2008 jelenleg is támogatja ezt a szolgáltatást, a lista pedig folyamatosan bővülni fog.Az egyesített keresés mellett természetesen továbbra is el tudjuk érni a korábban megismert, már megszokott specializált keresési lehetőségeket. Sok esetben ezek a külön felületek több beállításra, kierjedtebb testre szabásra adnak módot, ezért nem fogják jelentőségüket veszteni.

Az egységes felhasználói élményt nyújtó, egyszerű és hatékony, mégis átfogó keresés által támasztott kihívásra jelenleg a legjobb választ a Windows 7 egyesített keresése adja.

További információ

Szerző: Sneé Péter

A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!