Cikkek

Akkumulátor probléma Windows 7 alatt

kategória: Információk — forrás: windowsfuture.hu — dátum: 2010-04-22 — értékelés: 4.00Nyomtató

Egyre több hír érkezik arról, hogy akkumulátor gondokat okoz a Windows 7! A Microsoft már el is ismerte a problémát, és a gyártókkal közösen próbálnak megoldást találni.

Viszonylag sok felhasználó találta magát szemben a “Consider replacing your battery. There is a problem with your battery, so your computer might shut down suddenly.” – azaz – “Fontolja meg az akkumulátora cseréjét, ugyanis probléma lépett fel vele, ezért a számítógépe hirtelen leállhat!”. Az üzenet pedig sok esetben igaznak is bizonyult, olyannyira, hogy újabb előzetes figyelmeztetés nélkül kapcsolt a számítógép hirbernált állapotba, pedig alig fél órája vagy kevesebb ideje használták a laptopot.


Mennyire komoly a probléma?


Akkumulátor ikonEleddig 60 millió Windows 7 példányt adtak el, és a SP1 kiadása után további növekedés várható az eladásban, miközben a “consider replacing your battery” keresés a Googleben már 42 000 találatot hoz! Ez semmiképpen sem apróság!

A legtöbb felhasználó az 2-3 órás üzemidő fél órára történő csökkenésére panaszkodik, de egyes esetekben az akkumulátorok tényleges meghibásodásáról is érkeznek hírek. Előbbi már bizonyítást nyert, de hogy akkumulátor gyilkos a Windows 7 arról konkrét esetről eleddig nem érkezett egyértelmű megerősítés. Bár az bizonyos, hogy az akkumulátorok ilyetén nem megfelelő használata nem tesz jót nekik, így valóban nem elképzelhetetlen a végleges károsodás valamilyen formában.


Lehetséges megoldás

A Microsoft több megoldást is javasol, mindenek előtt a BIOS frissítését, mely egy hasonló problémát már itt a fórumban is megoldott (ASUS K7IO estében). Azonban sokan nem ilyen szerencsések és még mindig szenvednek a notebookoknál igen fontos üzemidő drasztikus csökkenésétől, gyakorlatilag kábelhez vannak kötve ezen felhasználók, így joggal türelmetlenek a javítást illetően.

További megoldás lehet egyes esetekben az akkumulátor kalibrálása. A sok töltés után ún. memóriahibák léphetnek fel, melyeket egy teljes lemerítés és feltöltés orvosolhat, azonban egy laptopban totálisan sosincs lemerítve az akkumulátor. Az akkumulátor kalibrálásához tegyük a következőket:

  1. Töltsük fel teljesen az akkumulátorunkat 100%-ra, majd húzzuk ki a kábelt!
  2. Amikor szinte teljesen lemerült, hibernálja majd magát a laptop, de mi kapcsoljuk vissza, hogy teljesen lemerüljön, ekkor már valószínűleg ki fog kapcsolni!
  3. Ekkor indítsuk el még egyszer, és lépjük be a BIOS-ba, hogy leellenőrizzük, maradt e még szufla a masinánkban, ugyanis még ekkor is szokott 1-2 százaléknyi töltés maradni benne!
  4. Hagyjuk 15 percig, hogy totálisan lemerüljön! Ekkor elvileg már be sem lehet kapcsolni, ha még sem, ismételjük meg az előző lépést!
  5. Távolítsuk el az akkumulátort, majd nyomjuk meg a power gombot, hogy a rendszerből is teljesen kiszipolyozzuk a benne maradt töltést.
  6. Tegyük vissza az akkumulátort, majd dugjuk fel tölteni a laptopot! Minimum 5 percet várjunk, mielőtt bekapcsolnánk a számítógépünket!

Ezek után elvileg, már nem szabad hibaüzenetet kapnunk!

Ha ez sem működött volna, amolyan utolsó mentsvárként a hirtelen leállások elkerülése lehetséges azzal, ha  a powercfg.exe-t használva az akku töltöttség kritikus szintre süllyedésének teendőjét semmire állítjuk. Ez azokban csak azokbank a esetekben működhet, amikor hibás adatot kap a Windows 7 az akkumulátor töltöttségéről, miközben abban még bőven lenne töltés. Ezután remélhetőleg már helyes adatokat fog közölni a Windows az akkumulátor állapotáról, de ne felejtsük el figyelni, hogy 5-10% alatt mi magunk tegyük töltőre, vagy hibernáljuk a laptopunkat!

  • aktiváljuk azt a energiagazdálkodási profilt, amit módosítani szeretnénk
  • nyissunk meg egy adminisztrátori jogokkal rendelkező parancssort (windows gomb, kereső mezőbe gépeljük be, hogy cmd, majd a nyomjuk le a crtl+shift+enter billentyűkombinációt)
  • gépeljük be a powercfg -setdcvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_BATTERY BATACTIONCRIT 0 parancsot
  • készen is vagyunk, melyet a felugró ablak is jelez nekünk

Az érdekesség az, hogy ez a hiba még a Windows 7 BETA-hoz nyúlik vissza, viszont egy jelentős növekedés állt be, amikor az RC-t az RTM változat váltotta, noha a tesztelőtábor nem nőtt számottevően, így valószínűleg a kódban történt változás, vagy a gyártóknál.


Microsoft

A redmondi szoftveróriástól azt nyilatkozták, hogy “közösen vizsgáljuk a hibát a partnereinkkel … és amint megoldást találunk a probléma gyökerére, azonnal közzétesszük azt”. Ahogy az természetes, amint érkezik javításról hír, azonnal közzétesszük azt az oldalon. Addig is, ha bárki hasonló problémát tapasztalna, ne habozzon megosztani azt velünk!

A cikk publikálásáért köszönet a Windowsfuture.hu oldalnak!