Cikkek

Aero Peek, Shake és Snap a Windows 7-ben

kategória: Interfész — forrás: Microsoft TechNet — dátum: 2009-08-08 — értékelés: 5.00Nyomtató

Molnár Mátyás az új operációs rendszer Peek, Shake és Snap funkcióit mutatja be az alábbi screencastban és cikkben.

Aero Peek

A felhasználók az előző verziókban gyakran egyenként kicsinyítették le a nyitott ablakokat, azért hogy lássák az Asztalt. Annak ellenére, hogy a Windows + D parancsbillentyűvel ezt kényelmesen meg lehetett tenni, vagy nem ismerték ezt a módszert, vagy nem jutott eszükbe. És ott volt a Tálca Gyorsindítási területén az Asztal megjelenítés gomb is ehhez a művelethez. A Windows 7-ben erre a problémára egy frappáns és kényelmes megoldás született. Egyetlen mozdulattal bekukucskálhatunk a nyitott ablakok alá az Aero Peek szolgáltatásnak és az Asztal előképnek (Preview Desktop) köszönhetően. Kiváló lehetőség ez arra, hogy vessünk egy pillantást az Asztalon lévő minialkalmazásainkra (Gadgets) - a pillanatnyi hőmérsékletre, egy devizaárfolyamra, vagy a naptárra.

Aero Shake

Nehezen áttekinthető a képernyő a sok nyitott lebegő (nem teljes méretű) ablak miatt, de szeretnénk csak az aktív ablakra, az abban lévő dokumentumra koncentrálni? Rejtsük el a fölösleges ablakokat egyszerűen és gyorsan. Fogjuk meg az ablakot a Címsoránál az és alaposan rázzuk meg. A megrázott ablak kivételével valamennyi ablak összecsukódik, így tényleg csak a fontos ablakra kell figyelnünk.

Aero Snap

A felhasználók gyakran állítják az aktív ablakot teljes méretűre, illetve zsugorítják le minimális méretre. Ezekhez a műveletekhez a Címsor jobb szélén lévő Kis méret, Teljes méret/Előző méret gombokat használják. Ezen gombok használata pontos egérkattintásokat igényel. Sokszor helyeznek két ablakot egymás mellé, testvériesen megosztva a képernyőt az ablakok között, mindezt hosszadalmas ablakméret állításokkal (az ablakok kereteit "huzigálják" szorgalmasan a kívánt pozícióba). Ezeket a műveleteket a Windows 7-ben természetes és könnyen megjegyezhető, kevesebb precizitást igénylő módon oldhatjuk meg az Aero Snap szolgáltatással. Egy mozdulattal teljes méretre állíthatunk egy lebegő ablakot, bepattinthatjuk azt az Asztal jobb, vagy bal térfelére.

Szerző: Molnár Mátyás

A fenti cikk a Microsoft TechNet Windows 7 pályázat egyik pályaműve, gratulálunk a szerzőnek!