Cikkek

Windows 7 szelídítő – I. rész

kategória: Információk — forrás: PC World — dátum: 2010-04-04 — értékelés: 4.00Nyomtató

Sorozatunk első részében kicsinosítjuk a frissen telepített operációs rendszerünket. Személyre szabjuk az Asztalt, megszelídítjük a Tálcát, és ráncba szedjük az Internet Explorert. Nézzük, miként érdemes hozzákezdeni a Windows 7 használatához!

Sorozatunk részei...

A Windows 7 kedvező fogadtatásnak és a sikeres béta-tesztprogramjának hála 100 gép közül már majdnem 10-en (9,37%) Windows 7 fut, s a következő hetekben még többen térhetnek át a Microsoft vadonatúj operációs rendszerére. Cikkünkkel nekik szeretnénk kedveskedni, lépésről lépésre bemutatva, hogy miként érdemes hozzákezdeni a rendszer használatához. S persze az sem elképzelhetetlen, hogy tudunk újat mutatni a Windows 7 már aktív felhasználóinak is, akiknek egy-két apró finomság az újdonság varázsával hathat.


Beszéljünk egy nyelvet!


Kezdésként induljunk ki az alaphelyzetből: a telepítő gyári DVD-je a nagy pörgés után éppen kezd lehiggadni, elindul a szűz operációs rendszerünk, amely várja az utasításainkat. A hazai kereskedelmi forgalomban vásárolt Windows 7 tulajdonosai jó eséllyel már egy magyar nyelvű felülettel fognak találkozni, míg a külföldről beszerzett Ultimate, illetve a netről letöltött Enterprise próbaverziók tulajdonosainak első lépésként érdemes honosítaniuk az operációs rendszerüket.

Honosítsuk rendszerünket!

 Ehhez indítsuk el a Windows Update modulját (a Start menübe írjuk be, hogy „Update”), majd kattintsunk az opcionális letöltésekre (Optional updates), ahol keressük meg a magyar pakkot. Miután letöltöttük a gépünkre, és az operációs rendszer befejezi a telepítését, térjünk vissza a Start  menühöz, ahol a „language” kulcsszó találatainál kattintsunk a Change display language opcióra, végül a megjelenő ablak alján lévő gördülőlistában válasszuk ki a telepített nyelvet, és kezdjük el használni honosított rendszerünket. Mivel ezt a feladatot letudtuk, így a továbbiakban már mi is bátran használhatjuk a magyar elnevezéseket.


A témák ereje


Következő lépésként tegyük azt, amit valószínűleg egy frissen telepített operációs rendszernél a felhasználók zömének az első dolga: változtassuk meg az Asztal témáját. Kattintsunk rá jobb egérgombbal, majd válasszuk ki a Személyre szabás menüpontot. Ne csak a háttérkép beállítására gondoljunk, a megjelenő ablak ugyanis sokkal többre képes, mint puszta csinosítgatásra. Lehetőségünk van például konfigurálni, hogy milyen ikonok jelenjenek meg az Asztalon, és azok miként nézzenek ki. Elérhetjük ugyanitt az egér mutatójának és a fiók képének beállításait, megadhatjuk a képernyő felbontását, módosíthatjuk a Tálca és a Start menü megjelenését, valamint egy helyen érhetjük el a számítógép használatát megkönnyítő funkciókat is. Ízelítőül kattintsunk rajtuk végig, később még visszatérünk egy-két elemre.

Készítsünk saját témákat!

 Figyelmünket fordítsuk inkább a megjelenő témákra, ez a Windows 7 egyik újdonsága. A képernyőkímélő, a háttér, az ablakszegélyek színei és a megszólaló hangok ugyanis már nem elszigetelten működnek, hanem központosították egy közös csomagba. Persze ettől függetlenül létrehozhatunk egyedi témákat, amikor külön-külön konfiguráljuk ezeket az elemeket, de az új sémában nagyobb potenciál lakozik. A beépített Aero témák kiváló példaként szolgálnak erre, de ne elégedjünk meg velük, kattintsunk a További témák az interneten linkre, ahonnan újabb, nekünk tetsző tartalmakat szedhetünk le. Ám még ez is csak a jéghegy csúcsa.

A Windows 7 fő ereje ugyanis a saját témák készítésében és megosztásában lakozik. Hozzunk létre egy személyes pakkot ennek demonstrálására egy meglévő módosításával. Válasszuk ki a háttérképeket, állítsunk be az ablak színét, a felcsendülő hangokat és a képernyőkímélőt. Ha megvagyunk, mentsük el a témát, majd kattintsunk rá a jobb egérgombbal, és válasszuk ki a Téma mentése megosztáshoz opciót. Ennek hatására a Windows készít egy témacsomagot, amelyet utána már továbbíthatunk barátainknak, családtagjainknak és ismerőseinknek. Ha elég nagy felbontású képeket választunk, akkor a megjelenítéssel nem lesz gondunk, sőt, ha az általunk készített csomag nem éri el az 50 megabájtot, akkor azt feltölthetjük az ingyenes SkyDrive tárhelyünkre is, hogy az ismerőseink bárhonnan elérhessék a művünket. S ekkor még csak a magáncélú felhasználásról beszéltünk, pedig várhatóan hamarosan a cégek is elkezdik gyártani a saját Windows 7-es témacsomagjaikat.


Vissza a régi Tálcám!


Ha beállítottuk a nekünk tetsző témát, akkor lépjünk tovább. A Személyre szabás ablakán belül kattintsunk a Tálca és Start menü hivatkozására, ahol több fontos elemet is konfigurálhatunk. Például ha nem vagyunk megbékélve a Windows 7 Tálcagombjaival, akkor visszaállíthatjuk a megszokott állapotot. Navigáljunk ehhez a megfelelő legördülő listához, ahol válasszuk ki a Soha nincs összevonás opciót, hogy visszaálljon a régi rend.

A Tálca régi pompájában

Ugyanígy csalhatunk egy picit, ha szeretnénk visszakapni a Gyorsindítás eszköztárát is. Előcsalogatásához elsőként jobb egérgombbal kattintsunk a Tálcára, majd válasszuk ki az Eszköztárak opción belül az Új eszköztár... menüpontot. A felugró ablak címsorában írjuk be a következő sort: „%userprofile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch.”

Ha jól csináltuk, akkor oldalt már meg fog jeleni a Gyorsindítás menüpontja. Ezt követően elsőként kapcsoljuk ki a Tálca zárolását, majd az új eszköztárra jobb gombbal kattintva a Szöveg megjelenítése és a Címsor megjelenítése opciókat tiltsuk le. A jobb egérgombbal ismételten klikkeljünk a Tálcára, majd a tulajdonságok menüpontnál felugró ablakban állítsuk az ikonméretet kicsire (Kis ikonok használata). Ezt követően húzzuk arrébb az elválasztó vonalat, hogy hozzáadhassuk kedvenc programjaink parancsikonjait. Végül ismét zároljuk a Tálcát, és örüljünk régi-új Tálcánknak.

Sajnos nemcsak a Tálca változott, a Messenger is „elhetesedett”. Ha szeretnénk visszakapni a Messenger régi megjelenését, keressük meg a Start menüben az azonnali üzenetküldő parancsikonját (ha fut, zárjuk be a programot), majd kattintsunk rá a jobb egérgombbal, és a tulajdonságokon belül keressük meg a Kompatibilitás fület. Jelöljük be a Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban opciót, s a legördülő menüből pedig válasszuk ki a Windows Vistát.


Megszelídített ugrólista

Miután helyre tettük az operációs rendszer témáját és a Tálcánkat, térjünk át az ugrólisták testreszabására. Elsőként kattintsunk jobb egérgombbal a Tálcára, majd válasszuk ki a Tulajdonságok menüpontot. A felugró ablakban navigáljunk a Start menü fülhöz, ahol haladjunk tovább a Testreszabás... irányába. A következő panelnél csemegézzünk kedvünkre, de jelen esetben az ablak alján találjuk a nekünk fontos elemet, ahol megadhatjuk, hogy pontosan mennyi elem jelenjen meg az egyes alkalmazások ugrólistájánál (A Jump List menükben...). Ha szeretnénk, hogy több jelenjen meg, akkor növeljük a beállított 10-es értéket, s értelemszerűen ennek az ellenkezőjét kell tennünk, ha csökkenteni szeretnénk az elemek számát.

Finomítsuk az ugrólistát!

Érdekesség még, hogy ha valamelyik linket rögzíteni szeretnénk, akkor nyissuk meg az ugrólistát, majd szúrjuk azt ugyanúgy le, mintha azt az adott alkalmazással tennénk a Tálcán.

Emellett lehetőségünk van személyes ugrólisták létrehozására is a Jumplist-Launcher segédprogrammal, amellyel közvetlen hivatkozásokat helyezhetünk el a Tálcánkon. Ez a gyakran használt mappák és alkalmazások felkutatásánál lehet hasznos, hiszen azokat bármikor előcsalhatjuk egy jobb kattintással. Érdemes egy próbát tenni vele, mivel jelentősen felgyorsíthatja a mindennapi munkát!

Végül egy hasznos tipp: szúrjuk le a Tálcára a Vezérlőpultot, majd nézzük meg annak az ugrólistáját! Bizonyára sokan elégedettek lesznek a látvánnyal.

Szúrjuk le a gyakori elemeket!

Könyvtár mizéria

Ezek után hagyjuk egy picit magára a Tálcánkat, és szedjük ráncba a Windows Intézőt. Ha alapbeállításon elindítjuk, akkor ugyanis a Médiatárak mappái jelennek meg, ahol egyszerűen elérhetjük a dokumentumainkat, képeinket, videóinkat és zenéinket. Ez mind szép és jó, de mi van akkor, ha legfontosabb állományaink nem a Windows 7 partícióján, hanem egy külön merevlemezen vannak? A merevlemez esetén pedig az utat minden esetben be kell járnunk, hogy elérjük a fontos fájlokat. Szerencsére erre is van megoldás, s az adott könyvtárakat közvetetten belinkelhetjük az operációs rendszer Médiatárába. Ehhez navigáljunk Windows Intézőben a gépünkön az adott mappához, majd az ablak tetején kattintsunk a Felvétel könyvtárba opcióra, és adjuk meg, hogy melyik virtuális mappához szeretnénk hozzárendelni.

Virtuális könyvtárak

Ha mindent jól csináltunk, akkor egy felugró ablaknak kell megjelennie, amely arról érdeklődik, hogy szeretnénk-e mások számára is elérhetővé tenni a könyvtárat. Válasszuk ki a Megosztom ezt a mappát opciót (egy későbbi cikkben visszatértünk majd rá, hogy miért jó ez). Másik alternatívaként, ha mindent az eredeti helyén szeretnénk elérni, s nem vagyunk kíváncsiak az operációs rendszer médiatárára, akkor kijátszhatjuk ezt egyszerűen a [Windows]+[E] billentyűzetkombinációval, amely rögtön a Számítógép  elemeit jeleníti meg. Továbbá, ha minden esetben a Számítógéphez szeretnénk eljutni, a klaviatúra közreműködése nélkül, akkor keressük meg a Start menüben a Windows Intézőt, majd kattintsunk rá a jobb egérgombbal, és a Tulajdonságok menüjében a Cél sorba írjuk be a következő paramétert: „%SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}”.

Federated Search: a web a Windows Intézőbe költözik

A Windows Intézőnél maradva végül ismerkedjünk meg az operációs rendszerrel együtt debütáló Federated Search technológiával, amelynek segítségével úgy kereshetünk távoli szerverek adatbázisában, mintha azok állományai a saját gépünkön lennének. Elérhetjük így például a Flickr, a Wikipédia, a Google hírek és a YouTube tartalmait is, amelyeket közvetlenül a Windows Intézőn belül kezelhetünk. S ami a legfontosabb, mindehhez egyáltalán nincs szükségünk böngészőre! Csak egy beépülő modulra, amely az adott webszolgáltatások RSS-csatornái alapján lekéri a kért információkat az adott szervertől. Szerencsére ilyenből már sok megjelent, össze is gyűjtöttünk ezekből néhányat, hogy olvasóink a gyakorlatban is kipróbálhassák az operációs rendszer ezen újdonságát. Elég a lemezmellékletre felkerült OSDX kiterjesztésű fájlokra kattintanunk, és az Intézőben, a Kedvenceken belül már kereshetünk is az adott webhelyen.


Az Internet Explorer lehetőségei

A Federated Search funkcióhoz nagyon hasonló a Visual Search. A fő különbség köztük, hogy utóbbi nem a Windows 7 sajátja, hanem az Internet Explorer 8 keresőmezőjében jeleníti meg egy adott webszolgáltató találatait. A PC World keresőjénél például a „Windows 7” kulcsszóra az operációs rendszerrel foglalkozó írásokat, a „Google” kulcsszóra a Microsoft fő riválisáról szóló cikkeket, míg a „nyomtató” keresőszónál értelemszerűen a printerek cikkeit csalja elő. A Federated Search keresőjéhez hasonlóan mindezt úgy, hogy egyáltalán nem kell külön meglátogatnunk az adott oldalt. Így a Visual Search alapján el tudjuk dönteni, hogy az adott weboldal rendelkezik-e számunkra érdekes tartalommal, vagy nem. Illetve úgy kutathatunk az adott oldalakon, hogy nem kell megkeresnünk a honlap keresőjét, közvetlenül a böngészőből is megtehetjük mindezt.

Működésben a Visual Search

Hogy egy adott oldal rendelkezik-e Visual Search modullal, azt nagyon egyszerűen leellenőrizhetjük: kattintsunk az Internet Explorer 8 keresőmezőjének jobb oldalán elhelyezkedő legördülő menüre, majd ha megjelenik a Keresőszolgáltatók hozzáadása opció, akkor egy kattintással máris telepíthetjük azt.

Egy szelet a PC World tartalmából

Egy kicsit egyszerűbb dolgunk van a szintén az Internet Explorer 8-cal érkező webszeletek esetében, hiszen ha egy adott oldal fel van vértezve e funkcióval, akkor azt a böngésző egy, a menüsorban megjelenő zöld ikonnal jelzi. Ha e feltétel teljesül, akkor egy kattintással máris telepíthetjük a modult, s utána már az oldal meglátogatása nélkül megnézhetjük az adott tartalomszolgáltató friss híreit és cikkeit, például az eBay esetén egy aukció állását. Ha szeretnénk mindezt gyakorlatban is kipróbálni, akkor mindezt itt helyben, a pcworld.hu-n megtehetjük, hiszen oldalunkat már a webszeletek kezelésére és a Visual Search használatára is felkészítettük!

Végül mindenkit arra buzdítunk, hogy bátran próbálkozzon a Windows 7 bemutatott újdonságaival. Gondolva itt a témák létrehozására és megosztására, a Tálca és az ugrólista személyre szabására, a Médiatár okosítására, vagy az Internet Explorer 8 lehetőségeinek a kiaknázására. Igazából ezen elemeknél nagy galibát nem tudunk okozni, érdemes elmerülni bennük, hiszen sok apró beállításra és konfigurációs lehetőségre mi nem tértünk ki külön.

Sorozatunk részei...

A cikk publikálásáért köszönet a PC World-nek!