Cikkek

Lemezkvóta engedélyezése

kategória: Rendszer — forrás: Orbán György — dátum: 2010-03-25 — értékelés: 4.00Nyomtató

Hogyan engedélyezzük a merevlemezünk méretkorlátozását a Windows 7 rendszerünkben?

A merevlemez kvóta egy hasznos funkció, amivel a Windows rendszerünkben korlátozhatjuk az egyes felhasználók által felhasználható tárterületet. Minden felhasználóhóz beállíthatunk egy határértéket, így mindenki csak a megadott mennyiségű tárterületet használhatja fel. Ahhoz, hogy engedélyezhessük ezt a funkciót egy merevlemez partíción, rendszergazdai jogosultságokkal kell rendelkeznünk.

Window 7 rendszerünk esetén az engedélyezéshez kövessük a következő lépéseket:

 1. Nyissuk meg a Számítógép menüpontot a Start menüben, vagy indítsuk el az asztalunkról.
 2. Kattintsunk a jobb egérgombbal arra a meghajtóra (vagy partícióra), amin engedélyezni szeretnénk és válasszuk ki a tulajdonságok menüpontot.
 3. Ezután válasszuk ki a Kvóta fület, és kattintsunk a Kvótabeállítások megjelenítése gombra.
 4. Ha megjelent a "Kvótabeállításai" ablak, válasszuk ki a Kvótakezelés engedélyezése menüpontot.

  Kvótabeállítások

 5. Miután elérhetővé váltak a további beállítási lehetőségek, válasszuk ki a Lemezterület letiltása a kvótát túllépő felhasználóknak menüpontot, hogy megakadályozzuk, hogy a felhasználók több adatot mentsenek el a merevlemezünkre, mint amennyit a kvóta beállításai során adunk meg.
 6. A Lemezhasználat korlátozása menüpont kijelölésével megadhatjuk, hogy mekkora lemezterületet szeretnénk engedélyezni a felhasználóknak, mekkora legyen a figyelmeztetési érték és, hogy naplózza-e a rendszerünk a kvóta valamint a figyelmeztetési szint túllépéseket.

  Kvótarendszer engedélyezése

 7. A beállítások után kattitnsunk az Alkalmaz gombra, majd a felugró ablakon kattintsunk az OK gombra, ezzel el is végeztük a szükséges beállításokat.