Cikkek

x86-os CPU-határozó - 4. rész

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-03 13:10:06

A processzor-architektúrák kuszaságát nehéz átlátni, legyen szó bármilyen platformról. Sorozatunk negyedik részében a felsőkategóriás asztali CPU-kat vesszük sorra.

Az asztali gépek processzorainak csúcsán - egyetlen kivétellel, ami úgy kivétel, hogy tulajdonképpen nem is az, de erről bővebben majd alább - a négymagos processzorok trónolnak. Nagyon fontos látnunk, hogy ezeknek csak olyan speciális a párhuzamos feldolgozási lehetőségeket kiaknázni képes alkalmazások futtatásakor látjuk hasznát, mint az audió és videó kódolás, adattömörítés, videó szerkesztés, 3D-s leképezés, ray-tracing, CAD. Nyilvánvalóan abba az irányba haladunk, hogy a hétköznapi alkalmazások is képesek legyenek kihasználni a többmagos processzorokat, de ez a folyamat nagyon lassú, így felelőséggel kijelenthetjük: ha nem használjuk a fentebb felsorolt feladatok valamelyikére, akkor jelenleg egy kettőnél több magot tartalmazó processzorra költeni kidobott pénz, hiszen az esetek többségében a harmadik és negyedik mag tétlenül ül, és csak a villanyszámlát növeli.

Az Intel 2007 januárjában dobta piacra a 2+2 magos Core 2 Quad processzort. A Core architektúrára épülő, kezdetben 65-, 2008 márciusától pedig már 45 nanométeres csíkszélességű technológiával készülő processzor a Pentium D-hez hasonlóan egy CPU tokon belül két különálló szilícium lapkát tartalmaz, ami csökkenti a gyártási költségeket, de útszűkületet képez és csökkenti a magok számára az adatforgalomhoz rendelkezésre álló sávszélességet. A Core 2 Quad processzorok háromféle külső órajelű változatban, illetve négyféle méretű másodszintű gyorsítótárral láttak napvilágot. Mint arra fentebb is kitértünk, csak ott javasoljuk őket, ahol ki is használják a négy processzormagban rejtőző lehetőségeket.

x86_04_tabla_k.jpgA táblázat nagyítható

Az AMD a Phenom X4-et előszeretettel állítja be az első "valódi" négymagos asztali processzorként, hiszen ez az első, egyetlen szilícium lapkán helyet foglaló monolitikus CPU. A Phenom X4 történetét beárnyékolja, hogy a 2007 novemberi megjelenés után fedeztek fel benne egy hibát, mely a rendszer lefagyását okozza bizonyos ritka esetekben. A CPU hibáját akkor úgy orvosolták, hogy egy BIOS frissítés segítségével szoftveresen kiiktatták a hibás translation lookaside buffer hibás részét, ami némi teljesítménycsökkenéssel járt. Az idén március huszonhetedike után gyártott darabok azonban már mentesek ettől a hibától. Az AMD nem volt képes az előre ütemezett tempóban kijönni a Phenom X4 magasabb órajelű változataival, így a csúcskategóriájú processzorok csúcsváltozatai elmaradnak órajelben és teljesítményben a konkurens Intel Core 2 Quad kínálattól.

Az év vége felé, a jövő év elejére várható, hogy az AMD átáll 45 nanométeres gyártástechnológiára, így remélhetőleg feljebb tudja srófolni a CPU órajelét és képes lesz csökkenteni a fogyasztását. Természetesen a Phenom X4-ben is minden olyan szolgáltatást megtalálunk, mint ami a konkurencia hasonló modelljeiben is jelen vannak - a 64-bites utasításkészlet nélkül ma már egy asztali CPU elképzelhetetlen, mint ahogy a virtualizációs és fogyasztáscsökkentő szolgáltatások nélkül is...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek