Cikkek

x86-os CPU-határozó - első rész

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-15 13:10:04

A processzor-architektúrák kuszaságát nehéz átlátni, legyen szó bármilyen platformról, hiszen a két vezető gyártó minden szegmensben egyszerre több generációval is jelen van a piacon.

Esetleg a lanyha vásárlási kedvnek köszönhető, de szinte sohasem volt még ilyen kusza a kínálat. Egyszerre vannak jelen a különböző generációkhoz tartozó processzorokra épülő gépek, mind az asztali, mind a mobil szegmensben. Az iskolakezdéssel elvben beinduló szezonra megjelentek az elektronikai hipermarketek kínálatában a processzorgyártók kifutó szériáira épülő termékek - nagyon vonzó árakon. De nem csak a laikusoknak nehéz eligazodni a dzsungelben, megmondani, hogy hogyan viszonyul egymáshoz egy 2 gigahertz körüli órajelű Celeron D, egy Celeron, egy Celeron Dual-Core, egy Pentium D, egy Pentium Dual-Core, egy Core 2 Duo, egy Athlon X2, X3, X4 vagy éppen egy Sempron -, hogy teljesen valós, élet közeli példát említsünk. Megkíséreltük összegyűjteni, hogy mi minden köszönhet ránk az üzletekben, a gyakran nagyon hasonló, egész kicsit eltérő nevű termékek tulajdonképpen mit is takarnak.

Netbook processzorok
Az idei év egyértelműen a sorozatunk első részében tárgyalt netbookoké. Jöttek, láttak, és győztek, 2008 második negyedévének pozitív pénzügyi jelentései mögött - legyen szó alkatrész beszállítóról, vagy netbook forgalmazóról - szinte mindenhol a notebook-netbook értékesítések állnak. Talán meglepő, de pont ebben a szegmensben nincs verseny, a pálya szinte teljes szélességében az Intelé.

Az Intel Atom, az első, sorrendi végrehajtású (in-order) x86-os CPU az Intelnél az ős Pentium óta. A 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő chip nagyon pici, mindössze 25 négyzetmilliméter területű, 47 millió tranzisztor alkotja, és ennek is nagyjából negyven százaléka az 512 kilobájtos L2 cache. Bár az Atom támogatja a 64 bites utasításkészletet, órajelenként legfeljebb két utasítás feldolgozására képes. Az Atomba a HyperThreading technológiát is implementálták, ami a többszálas alkalmazások futtatásában vagy multitaszk környezetben rengeteget dob a processzor teljesítményén.

x86_01_tabla.jpg

A CPU tervezésekor egyértelműen az alacsony fogyasztást tartották a legfontosabbnak. Az Atom igen kevés tranzisztorból épül fel, rendkívül kis méretű, így a 45 nanométeres gyártástechnológia mellett nagyon gazdaságosan, igen alacsony önköltséggel gyártható. Az N230/N270 - az előbbi verzió a nettopokba, az utóbbi a mobil eszközökbe szánt verziót jelöli - tipikus fogyasztása az 1,6 gigahertzes órajelen 1 watt alatt van, de teljes terhelésen sem haladja meg a 2,5 wattot. Elvben az egymagos Atomból több (1,33-1,8 gigahertz) verziót is kínál a gyártó, a gyakorlatban az 1,6 gigahertzes verzió az egyeduralkodó a piacon a netbookokban - legalábbis mi még nem találkoztunk más órajelűvel. Az Intel már elkészült az Atom kétmagos verziójával, de egyelőre csak az N330-as, azaz a nettopokba szánt verziót dobta a piacra...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek