Cikkek

Windows adó(visszatérítés)

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-01 11:10:03

Az előre installált Windows beépül a PC-k árába. Valaki most megpróbálta visszaigényelni a "Windows-adót".

A Linux-felhasználók régóta és sokat morgolódtak amiatt, hogy miért kell fizetni az olyan Windows licencért, amit sohasem fognak felhasználni - vagyis ha olyan új gépet vásárolnak, melyre már előre telepítettek valamilyen Microsoft operációs rendszert. Előszeretettel hivatkoznak a dologra "Windows-adóként" - ami egyúttal szójátékos utalás a XVII-XVIII. században Angliában, Skóciában és később az Egyesült Királyságban létező "ablakadóra" -, és természetesen az első ilyen konfiguráció vásárlása óta próbálkoznak a nem használt operációs rendszer árának visszaszerzésével.

A héten a Linux-közösségben ismét előjött a Windows-adó témája, köszönhetően annak, hogy valaki megpróbálta visszaszerezni a fel nem használt Windows licenc árát. A mostani eset érdekessége, hogy a visszatérítésért cserébe a Lenovo titoktartási szerződést akart aláíratni az illetővel.

A nyílt forráskóddal foglalkozó cseh AbcLinux.cz oldalon Kamil Paral hozta nyilvánosságra a vele történteket. Az illető a frissen vásárolt Lenovo laptopja mellé kapott (és fel nem használt) Windows Vista Business licence árát szerette volna visszaszerezni. A Windows végfelhasználói szerződésében (EULA) olvasható cikkelyre hivatkozott, mely szerint a felhasználó, aki nem ért egyet a szerződésben foglaltakkal, visszaküldheti a szoftvert, méghozzá teljes visszatérítés fejében.

A Lenovo beleegyezett, hogy nagyjából 130 dollárnak megfelelő összeget visszautal, de ugyanakkor ragaszkodott ahhoz is, hogy Paral írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek