Cikkek

Windows 7 vállalati környezetben

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-23 14:10:04

A Windows 7 végfelhasználói szolgáltatásai mellett ritkán esik szó a vállalati felhasználásról. A Microsoft külön VPN-ek és külső egységek titkosítására szolgáló programok nélkül látja a jövőt.

Eddig a Microsoft a Windows 7-tel kapcsolatos kommunikációjának oroszlánrésze az új operációs rendszer végfelhasználókat célzó szolgáltatásairól szólt. Éppen ezért a közelmúltban a redmondi cég megkapta azt a kritikát is, hogy "kizárja a Windows 7-ből a vállalati szolgáltatásait, és a Windows Server 2008 R2-be tömöríti azokat, amiért csinos summát kér". A velős kritikát a Supersite for Windows oldal szerkesztője, Paul Thurrott vágta a cég fejéhez, amire Gavriella Schuster, a Microsoft Windows-termékmenedzsmentért felelős igazgatója reagált a CIO.com összeállításában. Schuster a Windows 7 eddig nem, vagy csak kevésbé hangsúlyozott szolgáltatásait foglalta össze a céges felhasználóknak.

DirectAccess
A Direct Access szolgáltatás úgy a Windows 7 sajátja, hogy szükség van hozzá a Windows Server 2008 R2-re is a vállalati oldalon. Ha ez a feltétel adott, akkor a vállalati felhasználók VPN használata nélkül csatlakozhatnak noteszgépükről a céges hálózathoz. Schuster szerint nagy előny, hogy a felhasználók úgy tudnak bejelentkezni az interneten keresztül, hogy bármit elérnek a céges hálózaton, miközben a VPN nem viszi el a vállalat sávszélességét.

"Az IT részleg egyik legnagyobb kihívása a folyton úton lévő kollégák gépeinek kezelése. Tudniuk kell, hogy mikor jelentkeztek ki a céges hálózatból, mikor jelentkeztek vissza legutoljára, és amikor csatlakoztatva voltak, akkor sikerült-e őket ellátni az aktuális frissítésekkel. A DirectAccess ebben nyújt nagy segítséget: a gép mindaddig menedzselhető, amíg az internethez csatlakozik, és be van kapcsolva. A Windows Server 2008 R2-vel a háttérben a DirectAccess a jelenleg rendelkezésre álló legbiztonságosabb protokollt, az IPv6-ot használja az adatok titkosított átvitelére. Így nem szükséges többé egy külön lépéssel biztonságos csatornára váltani, hiszen az integrálva van DirectAccess-be" - idézi amerikai testvéroldalunk Gavriella Shustert.

windows7onmacbookpro.jpgA Windows 7 egyszerűbbé teszi a sokat utaztatott céges noteszgépek menedzselését. Képünkön: a Windows 7 Ultimate Beta egy Apple MacBook Prón

BranchCache
A BranchCache szolgáltatás szintén a Windows Server 2008 R2-vel függ össze. Arra tervezték, hogy felgyorsítsa a céges központ és a távoli irodák közti hálózati kommunikációt - alapvetően a nagy méretű állományok távoli elérését gyorsítja fel. A telephelyen működő Windows Server 2008 R2 letölti a központi szerveren tárolt állományt, így ha a telephelyen dolgozó munkatársnak szüksége van rá, akkor a helyi kópiából dolgozik, és nem a céges központ felé rendelkezésre álló, limitált sávszélességet veszi igénybe.

Az IT részleg beállíthatja, hogy a távoli irodák asztali gépeiben rendelkezésre álló tárhelyből mennyit használhat fel a BranchCache. Ugyancsak szabályozható, hogy mennyire kell naprakésznek lennie az ott tárolt dokumentumoknak, mielőtt a felhasználóknak a központi hálózaton tárolt legfrissebb változat letöltéséhez kellene folyamodniuk, és a felhasználói jogok beállítására is módjuk van.

Desktop Search
A Windows 7-be épített keresőfunkció egyetlen kereséssel megtalálja azokat az állományokat, amelyek a felhasználó gépén, a céges intraneten vagy az interneten lehetnek. Így a felhasználónak nem lesz szüksége három különböző keresőre, ha nem tudja, hogy a helyi gépen, a SharePoint oldalakon vagy az interneten kell kutatnia. Az ehhez kötődő Enterprise Search Scopes szolgáltatás segítségével az informatikai részleg eleve beépíthet linkeket a felhasználó startmenüjébe a gyakran használt belső oldalakhoz, dokumentumokhoz.

BitLocker to Go
A BitLocker merevlemez titkosítási szolgáltatás a Windows Vistával debütált...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek