Cikkek

Webes videó televíziós háttérrel

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-16 09:10:05

Televíziós minőségű online és mobil videótartalmakkal, közösségi szolgáltatásokkal bővíti portfólióját a Tv2. A Computerworld TV beszámolója a kereskedelmi csatorna terveiről.

A Tv2 tulajdonosát felvásároló ProSiebenSat.1 a megváltozott fogyasztási szokásokra reagálva nagy hangsúlyt fektet az új platformokon való markáns megjelenésre. E stratégia itthon is érezteti hatását: a csatorna idén júniusban megalakította Digitális Média Igazgatóság névre hallgató szervezeti egységét, amely háromképernyős működési modellt dolgozott ki. Eszerint a társaság az általa készített tartalmakat a tévénézők mellett, az egyre növekvő számú internet-felhasználók, valamint a mobiltelefon tulajdonosok számára is elérhetővé teszi - mondta Fekete Attila Digitális Média igazgató. Az online jelenlét fontosságát hangsúlyozandó a Tv2 arculatváltás utáni új logóját a tv2.hu webcímmel egészítette ki.

Fekete Attila az online és mobil platformokon megjelenő tartalmak legfőbb vonzerejének az interaktivitást tartja. Továbbá fontosnak érzi az exkluzív anyagok közzétételének a lehetőségét: a felhasználók nemcsak a televízióban már publikált műsorszámokat nézhetik meg (újra) az interneten, hanem azokkal kapcsolatos extra szöveges, képi és videó információkhoz juthatnak, amelyeket a kötött műsoridő miatt, vagy mert egy speciális célcsoportnak szólnak, nem lehetett közzétenni teljes terjedelmében a tévében.

Ma már szinte az összes látogatottabb hírportálon fellelhetők az adott szerkesztőség által előállított videók. Minőség tekintetében igen nagy a szórás, de a szó televíziós értelmében vett profi alkotásokról nem igazán beszélhetünk. Ennek egyik oka a korlátozott erőforrás, beleértve a komoly, sokmilliós technikai háttér hiányát. Másrészt nem ritkaság, hogy újságírók, és nem tanult tévés szakemberek készítik a filmeket. A Tv2 pont ebben látja az egyediségét, hiszen esetében minden szükséges feltétel adott a minőséghez. A weben megjelenő videókat ugyanazok a kollégák, stábok hozzák létre, akik a televízióban megjelenőket is.

Nap mint nap rengeteg anyag készül, amelyeknek csak a töredéke kerül adásba, a kimaradt felvételek többsége az internetes videók térhódítása előtt általában kárba veszett - mutatott rá Fekete Attila. A csatornán sugárzott műsorok évek óta elérhetők a társaság honlapján (webcast.tv2.hu). Ez a felhozatal egészült most ki a már említett extrákkal, illetve a közzétételük is szegmentáltabbá vált. A komoly hangvételű híranyagok például a Tenyek.hu videós hírportálra kerültek, míg a könnyedebb produktumoknak a Tv2.hu ad helyet - tette hozzá Nádas Gergely riporter, egyszersmind a Tenyek.hu projektvezetője.

A megújult portálokon meghatározó szerepet kap a jelenidejűség. A csatorna meg kívánja adni a lehetőséget a felhasználóknak, hogy akár már nap közben megtekinthessék a nagyvilág eseményeit, ne kelljen ezzel megvárniuk az esti híradót - tehát egyre több élő bejelentkezésre számíthatnak a látogatók. Itt meg kell jegyeznünk, hogy sokak, például az ingázók többnyire még javában úton vannak hazafelé, amikor ezek a műsorok adásba kerülnek, a késő esti kiadásukat pedig nem mindenki tudja/akarja megvárni. E szempontból tehát valóban hasznosnak tűnik az utólagos online elérhetőség, de meg kell említeni az IPTV szolgáltatásokat is (T-Home TV, InviTV), amelyek előfizetői ugyancsak visszanézhetnek bizonyos műsorszámokat, amennyiben ehhez az adott televíziós társaság is hozzájárult.

A profi híranyagokon túl, a Tv2 a felhasználók által generált tartalomnak is teret kíván engedni - a videokamerák árának csökkenésével, valamint a profi utómunkára alkalmas informatikai eszközök széleskörű elterjedésével erre igény is mutatkozik. A csatorna tehát lehetőséget ad a közönségnek saját anyagaik publikálására - Nádas Gergely szavaival élve: "Nálunk bárki lehet tudósító". A beküldött adások megtekinthetők lesznek a Tenyek.hu portálon, de adott esetben az esti hírműsorba is bekerülhetnek. Mindazonáltal nem klasszikus videómegosztó szolgáltatásról van szó, a társaság a felhasználóktól is komoly híranyagokat vár.

A könnyedebb felhasználói videótartalomnak is biztosít felületet a televízió. Erre szolgál majd a hamarosan elinduló Myvideo.hu portál, amely a német Myvideo.de hazai megfelelője lesz. A lépés ugyancsak a ProSiebenSat.1 stratégiáját követi, miszerint az egyes piacokon sikeres szolgáltatásokat más piacokra is kiterjeszt (a Myvideónak elérhető már belga és holland változata is). A németországi szolgáltatás adatbázisában lévő videókat (nagyságrendileg 3 millió darab) áthelyezik a magyar Myvideo rendszerébe is...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek