Cikkek

Víva la Linux, víva la revolución!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-12 11:10:04

Kuba kifejlesztette saját Linux disztribúcióját, hogy védekezzen az amerikai kormány által "lehallgatható" Microsoft termékek fenyegetése ellen.

A Nova nevű Linux verziót egy a technológiai függetlenségről szóló számítástechnikai konferencián mutatták be Kubában. A Nova célja, hogy segítsen leváltani a Microsoft termékeket, melyek egyébként a kubai számítógépek többségén futnak. A kubai kormány úgy tekint a Microsoft termékeinek használatára, mint potenciális veszélyforrásra, mert nézeteik szerint az amerikai titkosszolgálatok hozzáférnek a microsoftos kódokhoz. Emellett az is fontos szempont, hogy a régóta életben lévő amerikai kereskedelmi embargó felettébb megnehezíti, hogy a kubaiak legálisan jussanak Microsoft termékekhez, vagy frissítsék azokat.

"Nagyon fontos, hogy magasabb szintű kontrollal rendelkezzünk az informatikai műveletek felett" - nyilatkozta Ramiro Valdes, az ország hírközlési minisztere, aki a szigetország szabad szoftverre migrálásával foglalkozó bizottságot is vezeti.

Hector Rodriguez, a kubai Informatikai Tudományok Egyetemén működő Szabad Szoftver Iskola dékánjának véleménye szerint a Kubában működő számítógépek nagyjából 20 százalékán fut valamilyen Linux disztribúció. Mint arról beszámoltunk, magánszemélyek tavaly éve eleje óta vásárolhatnak számítógépeket, mobiltelefonokat és DVD-játszókat. A kubai polgároknak értékesített gépeken is Linux fut.

Rodriguez elmondása szerint számos állami minisztérium rendszerét és a kubai egyetemi rendszert is átállították már Linuxra, de egyes állami cégek vonakodnak az átállástól, mert az általuk használt alkalmazások kompatibilitási problémáitól tartanak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek