Cikkek

Visszavásárol részvényeiből a Microsoft és a HP

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-23 14:10:03

A redmondiak 40 milliárd dollárért vásárolnák vissza saját papírjaikat, ezzel a legnagyobb ilyen tranzakciót valósítják meg a történelemben.

Elemzők szerint a lépés hátterében az áll, hogy a Microsoft felpumpálja készpénztartalékával részvényinek árfolyamát, ami majdnem 30 százalékkal csökkent ebben az évben. A csökkenés többek között a cégnek a Yahoo-ra tett 47,5 milliárd dolláros, utóbb meghiúsult felvásárlási ajánlatának tudható be. A Hewlett-Packard is hasonló, nagy volumenű részvény-visszavásárlási programot jelentett be, és 8 milliárd dollárt költ majd saját részvényeire. A Microsoft közleményében úgy fogalmaz, hogy a visszavásárlási program "a cég hosszú távú növekedésbe vetett hitünket jelzi, és az elkötelezettséget, hogy visszajuttassunk a tőkéből a részvényeseknek."

"Le vagyok nyűgözve" - mondta Michael Holland iparági elemző, a Holland & Co alapítója és elnöke az üzlettel kapcsolatban. "Amikor a cégek egy financiális krízist követően vonzó áron vásárolják fel a saját részvényeiket, az jó felhasználása a likviditásuknak." Június végén a Microsoft egy hatalmas pénzhegyen, 23,7 milliárd dolláron ült, és 33 éves története során sohasem volt tartozása. Nem is kérdés, hogy a vállalatnak kezdenie kellett valamit a hatalmas mennyiségű készpénzzel, ami részben vagy egészben a Yahoo felvásárlási kísérlet kapcsán gyűlt össze.

A Dealogic szerint a visszavásárlási akció, mely egészen 2013-ig tart majd, a történelem legnagyobb ilyen jellegű tranzakciója. Ráadásul egy 2004-ben elindított, 30 milliárdos hasonló projektet követ, amit később 10 milliárd dollárral meg is fejeltek.

A HP közzétette, hogy vezetősége elfogadta a 8 milliárd dolláros visszavásárlási programot, mely egy novemberben indított, hasonló beruházást követ. (Abból a tranzakcióból még körülbelül 3 milliárd dollár áll a cég rendelkezésére...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek