Cikkek

Visszatér az AMD FX?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-03 12:10:03

A legfrissebb pletykák szerint az AMD feltámasztja az FX-sorozatú Athlon és Phenom processzorokat. Az új modellek 2009 közepéig érkeznek meg.

A múltban az AMD-nél az FX a csúcskategóriás processzorok vagy platformok jele volt, hasonlatosan az Intel Extreme Editionjéhez. Például amikor a legdrágább Athlon 64-es egy 2,4 gigahertzes CPU volt, méghozzá 299 dolláros áron, akkor a megfelelő FX CPU 2,6 gigahertzes volt, és szolid 999 dollárt kértek érte. Akkoriban Az AMD FX-ek rendre maguk mögé utasították az Intel Extreme Editionöket, de mint tudjuk, ez régen volt: azóta az Intel beelőzött, és teljes egészében maga mögé utasította vetélytársát. Az FX sorozat eltűnt az AMD kínálatából, és sohasem látott napvilágot mint Phenom processzor. Most a legfrissebb pletykák szerint az AMD mégis fel akarja támasztani a márkanevet, és 2009 nyarára egy Shanghai magra épülő FX-szel rukkol elő.

A pletykák szerint az AMD a négymagos, a Deneb kódnevű magra épülő CPU-t jövő nyárra dobja piacra, 3 gigahertznél magasabb órajelen. A Deneb FX Socket AM3-ba illeszkedne, magonkénti L2 gyorsítótára és egy megosztott L3 gyórsítótára lenne. Támogatná a DDR2 és DD3 memóriákat is; az előbbiekből 1066, az utóbbiakból 1333 megahertzes órajelig.

Az AM3 a cég új platformja, melyhez DDR3 memória társul, és valószínűleg még az idén, az év vége felé napvilágot lát. Érdekessége, hogy az AM3-ba illeszkedő CPU-k visszafelé lesznek kompatibilisek az AM2-vel, tehát AM2-es alaplapokban is működni fognak. Ugyanakkor az AM2-es CPU-k nem lesznek kompatibilisek az AM3-as alaplapokkal...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek