Cikkek

Viharos változások

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-17 13:10:03

Kíváncsiak voltunk, az érintettek szerint a pénzpiaci válság milyen hatással van a hazai IT-szektorra és saját üzletmenetükre.

Az Egyesült Államok másodlagos hitelpiacáról indult, az elmúlt hónapok során egyre nagyobb területen és egyre több szektorban jelentkező pénzpiaci válság a múlt héten elérte a kritikus tömeget. A rekordméretű zuhanást fékezte, majd több hullámban korrigálta a nemzeti bankok, pénzügyminiszterek és egyéb fórumok gyors beavatkozása. Ennek ellenére biztosra vehető, hogy a vihar nem vonul át felettünk észrevétlenül. Rendhagyó véleménycikkünkben a hazai informatikai piac szereplői nyilatkoznak.

A megszólalók között akadnak multinacionális vállalatok hazai képviselői, teljesen magyar cégek és informatikai vállalkozásokat tömörítő szakmai szervezet is. A különféle nézőpontok ellenére a válaszok fájóan egyféle hangulatot tükröznek.

Keresztesi János vezérigazgató, FreeSoft Nyrt.
Az infokommunikációs beruházásokban jelentős visszaesésre számítok rövid távon. Elsősorban az államigazgatás valamint a bank- és pénzügyi szektorban valószínűsíthető a legdrasztikusabb visszaesés, de a banki hitelek megdrágulása miatt áttételesen minden iparágban várható a beruházások, ezen belül pedig elsődlegesen az informatika visszaesése. Sajnos még mindig nagyon sokan úgy gondolkodnak, hogy az informatikai beruházás csak egy szükséges, de könnyen elhagyható költségelem, és nem veszik figyelembe a befektetés általi megtakarításokat, vagy a termelés hatékonyságának növekedésére, a cég általános fejlődésére gyakorolt hatását.

Hegedüs Gábor vezérigazgató, HP Magyarország Kft.
Rövid távon sajnos negatív hatásokat érzékelek. Cégek és intézmények néznek szembe likviditási gondokkal, piaci csökkenéssel, bizonytalansággal. Általában ez a beruházási kedv csökkenéséhez vezet. Új szabályzó rendszerek kialakítása várható világszerte. Közép és hosszabb távon segíthet, ha a - pont a mostani válság által is megerősített - változtatási szükségszerűségek hazánkban is gyorsan és hatékonyan megvalósulnak. Itt a gazdaság növekedésének felgyorsulására, a tudás alapú oktatás és munka terjedésére, a hatékonyság és a megtakarítások növekedésére, továbbá a beruházások megindulására gondolok. Ez ekkor már segítheti az IT-t.

Kürti Sándor elnök, KÜRT Zrt.
A válság ezen első fázisában jelentős veszteségei vannak a KÜRT-nek, abból adódóan, hogy a pénzügyi szektor, mely a legközelebb van a válság forrásához, sorra mondja le mindazoknak a szolgáltatásoknak a megrendelését, mely a vevőjével nincs közvetlen kapcsolatban, és a mi biztonsági szolgáltatásaink mind ilyenek; illetve azért, mert az állam visszafogja költéseit, és itt is legkevésbé érzékeny pontnak az informatikai biztonsági szint csökkentése tűnik. A KÜRT stratégiája az adott helyzetben a portfoliójának szélesítése. Olyan szolgáltatások nyújtása, melyek életképességét éppen a válság táplálja (harci helyzetben nem lakkcipőt, hanem bakancsot kell gyártani).

Drajkó László ügyvezető igazgató, Microsoft Magyarország Kft.
Ma még csak annyi látszik, hogy egy, az utóbbi időben nem tapasztalt méretű válsággal állunk szemben. Ilyen helyzetekben gyors és húsbavágó intézkedéseket kell hozni, ám arra kifejezetten ügyelni kell, hogy azok a hosszú távú célokkal összhangban legyenek. Ezért joggal számíthat arra az IT-szakma Magyarországon és világszerte egyaránt, hogy a probléma megoldásában szerepet szánnak szakembereinknek. A vállalatok költségszerkezetében az informatika nem jelent komoly tételt, éppen ezért az IT-büdzsék megvágása nem old meg semmilyen problémát. Viszont a gazdasági helyzet kihívásaira adott válaszok hatékonyságát az IT-támogatás jelentős mértékben növelni tudja.

Stewart Oldroyd ügyvezető igazgató, SAP Hungary Kft.
Rövidtávon stagnálást majd visszaesést jósolok a hazai IT szektorban, bár itt ez még mindig alacsonyabb lesz, mint más iparágakban. A hitelszűke az IT beruházásokat is érinteni fogja, az ügyfelek elhalasztják befektetéseiket. A szállítóknak különösen a gazdaságilag érzékenyebb kkv szegmensben kell javítaniuk az ajánlatok versenyképességén. Mi alacsonyabb ERP bevezetési díjjal és rövidebb implementációs idővel jelentkezünk e szektorban, ezzel fogjuk növelni piaci részesedésünket a nehezedő gazdasági viszonyok között.

Polner Tamás marketing igazgató, Sun Microsystems Kft.
A pénzpiaci válság természetesen érezteti hatását az IT-beruházások esetében is. A banki szektor ügyfelei, de más nagyobb cégek is többnyire a nagyobb értékű projektek esetében várakozó állásponton vannak, és inkább megpróbálják késleltetni és elhalasztani azokat a projekteket amelyeket lehet...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek