Cikkek

Videó: új kódrendszer válthatja fel a 40 éves vonalkódot

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-08-10 00:10:02

Az MIT Media Lab diákjai Bokode néven új kódrendszert fejlesztenek. A Bokode-tól azt remélik, hogy nemsokára az elcsépelt és kevésbé praktikus vonalkódok helyébe léphet.

A 30-40 évvel ezelőtt kifejlesztett vonalkódokat a pénztárgépek vagy más ipari felhasználások lézerrel szkennelve tudják olvasni. Ilyen eszköz nincs mindenkinél, ezzel szemben manapság már egymilliárd ember zsebében ott lapulnak a kamera funkcióval ellátott mobiltelefonok. Az MIT kutatói szerint ezért is lenne kézenfekvő, hogy kamerával olvasható kódokkal váltsák fel a jelenleg leginkább elterjedt vonalkód rendszert.

A felhasznált technológia a bokeh-effektustra épül: ezt a fotókon látható jelenséget az élességen kívüli tartományban a szóródási kör minőségének jellemzésére használják.

Amikor kamerával fókuszálunk egy Bokode mintára, a bokeh effektus összemossa azt egy olyan képpé, amelyett a kameránk is felismer. A Bokode képek rendkívül kis méretűnek számítanak a hagyományos vonalkódokhoz képest, de ha nyomtatott formában helyezzük azokat egy nagyítólencse mögé, akár 20 méteres távolságból is olvashatók....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek