Cikkek

Videó: az Intel korlátozta az európai vásárlókat

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-15 10:10:07

Neelie Kroes európai versenypolitikai biztos szerint az Intel törvénytelen eszközökkel kerülte el a piaci versenyt, de az EB rákényszeríti, hogy betartsa a szabályokat.

A 2007-ben kezdődött vizsgálat szerint az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója több millió európai fogyasztónak okozott kárt azzal, hogy az x86-os processzorok területén tudatosan kiszorította versenytársait a piacról. Tavaly újabb vádakkal illették a vállalatot: indokolatlanul nagy árengedményeket adott az Európa legnagyobb informatikai bolthálózatának számító Media Marktnak, hogy az levegye polcairól az AMD chipeket tartalmazó termékeket. Szerdán arról számolhattunk be, hogy az ügyben megszületett az Európai Bizottság itélete: csaknem 1,1 milliárd eurós, azaz körülbelül 310 milliárd forintnak megfelelő büntetést szabtak ki az Intelre a trösztellenes szabályozás megsértése miatt.

Neelie Kroes európai versenypolitikai biztos szerint az Intel visszaélt dominanciájával, és törvénytelen eszközökkel kerülte el a versenyt: konkurens cégeket elnyomva, egyetlen választási lehetőséget kínálva csökkentette a vásárlók mozgásterét. A szerdán bejelentett büntetés összege több mint kétszerese a 2004-ben a Microsoftra kirótt tételnek, amit a MS annak idején szoftverpiaci vezető szerepével való visszaélése miatt kapott.


Az EB vizsgálata szerint az a vádpont is bizonyítottá vált, amely szerint az Intel törvénytelen engedményeket adott számítógépgyártóknak, ha visszatérő vásárlókká váltak, és nagy tételben rendeltek x86-os processzorokat. Több számítógépgyártónak fizettek, hogy késleltessék, vagy teljes egészében töröljék az AMD processzorain alapuló termékeik alacsony áron való eladását kormányzatoknak és egyetemeknek.

Az Európai Bizottság egy dokumentummal is bizonyította: az Intel fizetett a gyártóknak azért, hogy hat hónappal késleltessék, vagy teljes egészében töröljék AMD processzorokkal szerelt termékeik piacra dobását. Az Intel részesedése a személyi számítógépekbe szánt processzorok piacán - az IDC kutatásain alapuló becslések szerint - 80 százalék fölött volt 2008-ban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek