Cikkek

Videó: vezeték nélküli energia az Inteltől

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-24 14:10:05

Mágneses báziskészülék segítségével már vezeték nélkül is feltölthetjük az új Palm Pre-t. Az Intel ezen is tovább lépve mutatta be egyik legújabb fejlesztését.

Emily Cooper, az Intel egyik kutatója a múlt héten beszámolt arról, hogy egy olyan hangszórót fejlesztettek ki, amely vezeték nélkül kapja a hangot és az áramot is. Egy adott körön belül mozgatható különböző irányba és távolságba, és akkor is megfelelő lesz az áramellátás. Ez nagyban különbözik a "power mat" és a "power surface" töltős technológiáktól. Azoknál ugyanis csak bizonyos pozicióba állítás után valósulhat meg az energia feltöltés.


Az Intel újítása 90 százalékos, elfogadhatóan egyenletes hatékonyságot biztosít egy méteres körzeten belül.
A cég magától értetődően érdekelt abban, hogy az eszközei folyamatos energiaellátásban részesüljenek de egy ideje már abban is, hogy azok ne legyenek helyhez kötve. Mint ahogy ezt a Wi-Fi-hez és WiMax-hez kapcsolodó Atom chip fejlesztések is mutatják. A vezeték nélküli energiaszolgáltatás koncepciója az Intel-alapú laptopok új fejezetét indíthatják el.

A szerkezet két részből áll: egy adó készülékből, melyet akár egy falra is fel lehet szerelni, és olyan eszközökből, melyek energiát vesznek fel. Például olyan laptopok, vagy mobiltelefonok, amelyeken van vevő. Persze az Intelnek van még tennivalója abban, hogy lekicsinyítse ezt, és a mobiltelefonokban és a laptopokban életképes megoldássá fejlessze...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek