Cikkek

Veszteségre számít a Sony

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-23 13:10:06

A vállalat csütörtökön a korábban már módosított előrejelzéseit is korrigálta - méghozzá lefelé. A Sony vezérigazgatója ennek ellenére bizakodó.

A csütörtöki bejelentés szerint a Sony 7,7 ezer milliárd jen (86 milliárd dollár) forgalomra számít a márciusban záruló pénzügyi negyedévben. Ez 14 százalékos csökkenést jelent a három hónappal ezelőtti, 9 ezer milliárdos előrejelzéshez képest. A 150 milliárd jenes profitra vonatkozó korábbi várakozásokat is módosították, most ugyanekkora veszteségre számítanak. A bejelentés nyomán a Sony részvények árfolyama 7 százalékot esett a tokiói tőzsdén. A vállalatot több gazdasági hatás is sújtja: visszaszorultak a lakossági hitelek, a nagy piacokon recesszió söpör végig és erősödött a jen, ami drágítja a Sony-termékeket az Egyesült Államokban és Európában, továbbá csökkenti a Japánba visszahozott profit értékét. A vállalat minden nagy termékcsoportban a kereslet csökkenésére számít (lásd keretes írásunkat). "Túl tudunk lenni ezen de nem lesz könnyű" - nyilatkozta a Sony vezérigazgatója.

Howard Stringer (képünkön) az egyik kiutat abban látja, hogy a termékeket hálózatba kapcsolhatóvá teszik. Tavaly még úgy fogalmazott, hogy 2011 márciusáig a Sony-termékek 90 százaléka hálozatra csatlakoztatható lesz, de a mostani helyzet valószínűleg arra kényszeríti, hogy felgyorsítsa ezt a folyamatot. Ez azt jelenti, hogy a televíziók például nem csak passzív kijelzők lesznek, hanem olyan szórakoztató központok, amelyek közvetlenül az internetről gyűjtik össze és csoportosítják a médiatartalmakat a felhasználó igényei szerint...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek