Cikkek

Vélemény: Az innováció a növekedés alapja

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-02 11:10:14

A vállalatvezetés nehéz és kényes mutatvány. A sikerhez meg kell találni az egyensúlyt az ügyfelek elvárásai és a nyereségtermelés között. Elébe kell menni a piaci trendeknek, és meg kell előzni a versenytársakat.

Egyszerre van szükség bátorságra az új lehetőségek kiaknázásához és óvatosságra a megfontolt és körültekintő kockázatvállaláshoz. Ezek a kihívások fokozottan jelentkeznek most, amikor a cégek az elmúlt negyven év legsúlyosabb recessziójában igyekeznek talpon maradni. A Microsoft számára is komoly üzleti rizikót tartogat a jelenlegi gazdasági helyzet - ezt nem lehet tagadni. A cég árbevétele s jövedelmezősége romlott az elmúlt negyedévben, ami teljesen új jelenség a Microsoft életében. Ilyesmire ugyanis eddig még soha nem volt példa. Éppen ezért nagyon fontos aláhúzni, hogy noha a megnehezedett környezet számos fájdalmas döntésre kényszerítette cégünket, a kutatás-fejlesztéshez nem nyúltunk. Nem nyúltunk, mert nem nyúlhattunk - innováció nélkül hosszú távon válna veszélyeztetetté a cég léte, és már csak a büdzsé csökkentése is beláthatatlan következményekkel járna.

Sokan nyilván ezt a cég belügyének tartják, én azonban úgy látom, hogy az innováció a mai világban a legközösebb ügy. Az egész IT-iparág számára fontos, hogy a korábban elkezdett fejlesztések időben beérjenek, de továbbmegyek: a világgazdaság egésze jelentős mértékben függ az ágazat innovációitól. Kitartunk tehát eredeti elképzeléseink mellett, sőt igyekszünk felgyorsítani a tempót az IT-iparág többi szereplőjéhez hasonlóan olyan új technológiák esetében, amelyek segítségével a cégek átvészelhetik a gazdasági vihart, és a termelékenység, a hatékonyság fokozásával, eredményességük romlása nélkül takaríthatnak meg költséget. Az informatikai szakma jelenleg fokozottan koncentrál e területre, és a kialakuló technológiák lényege két angol kifejezéssel foglalható össze: Software plus Services és Cloud Computing.

Miről is van szó? A vállalatok az interneten keresztül vehetik igénybe a világ különböző pontjain működő fejlett adatközpontok óriási tárkapacitását és számítási teljesítményét, így tulajdonképpen a "felhőből" kapunk számítástechnikai szolgáltatást. A "szoftver plusz szolgáltatások" (software-plus-services) a PC-ken, szervereken, telefonokon és más eszközökön futó szoftverek képességeivel kombinálja a számítási felhő előnyeit.

A gazdasági vállalkozások hagyományosan konkrét üzleti forgatókönyvekhez tervezik IT-rendszereiket, és úgy méretezik azok kapacitását, hogy a legnagyobb elképzelhető terheléssel is képesek legyenek megbirkózni. Ám ilyen célzott rendszerekkel gyakran nehezen tudnak igazodni a változó üzleti körülményekhez. Ez a szemlélet jellegéből adódóan pazarló is, mivel a cégnek olyan kapacitásért is fizetnie kell, amit jó eséllyel soha nem fog használni. A folyamatosan változó igényeknek való megfelelés pedig nem is fogalmazódott meg mint elvárás.

A szoftver plusz szolgáltatások konstrukcióban a szervezet csak a ténylegesen felhasznált technológia után fizet. Ha új lehetőségek nyílnak meg, azonnal bővítheti a kapacitást és új képességekhez juthat hozzá. A szoftver plusz szolgáltatásokkal a felhasználók és a szoftvergyártók közösen elkezdik lebontani a PC, a web és a mobiltelefon közötti határt, és lehetővé teszik a felhasználók számára az információk és kommunikációs képességek gyors, zökkenőmentes hozzáférését.


Még nem értük el a célt, de napról napra közeledünk hozzá. A szoftver plusz szolgáltatásokkal és az iparág szereplőinél zajló folyamatos hardver- és szoftverinnovációval egyre zavartalanabbá, hatékonyabbá, megfizethetőbbé, intelligensebbé és sikeresebbé válik a számítástechnikai működés.

Tisztában vagyok azzal, hogy idestova több mint tíz esztendeje ígérik az IT-cégek, hogy testre szabott online-alapú megoldásokat kínálnak a felhasználóknak. A e-business ma már elérhető közelségbe került, sőt a világ vezető nagyvállalatai már most is igénybe veszik az ilyen szolgáltatásokat. A megnövelt intelligencia, kreativitás, rugalmasság és hatékonyság révén komoly innovációs potenciál szabadul fel és csökkennek a költségek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek