Cikkek

Vékonykliens a kórházban

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-01 10:10:06

A vékonykliens-architektúra majdnem mindenhol alkalmazható, de vannak helyek, alkalmak, ahol és amikor igen praktikus módon vezethetők be. (x)

A vékonykliens-architektúra egyik jellegzetes felhasználási területe, amikor nagyon sok egyforma gépet kell használni -pontosabban, ezen azt értjük, hogy a gépeken ugyanaz az alkalmazás fut és ugyanazt az adatbázist használják. Különösen jól alkalmazható ez az infrastruktúra, amikor sok munkaállomásra van szükség. Ráadásul az architektúra előnyei egyre jobban kidomborodnak, ahogy mind nagyobb hálózatban használjuk. Itt nemcsak a darabszámban nagyra nőtt hálózatot nevezzük nagynak, hanem arra is gondoljunk, hogy például nagy területen találhatók a végpontok. Szélsőséges példa mondjuk egy laktanya vagy egy gyártelep. Az üzemeltetés az ilyen helyeken nagyon drága, hiszen egy-egy munkaállomáshoz való eljutás is időigényes, azaz költségnövelő tényező.

Kórházba - vékony klienst
Egy másik jó példáját mutatják a vékonykliens-architektúra alkalmazásának a kórházak. Általában nagy területen helyezkedik el sok épület, és minden épületben sok-sok számítógép működik. Ha az üzemeltetőnek ki kell menni egy géphez, az jó eséllyel kilométeres gyaloglást jelent, és a géphez való hozzáférés sem megy azonnal, többségük ugyanis valamelyik rendelőben van, ahol éppen beteget vizsgálnak. A rengeteg számítógép azonban más problémát is felvet: általában annyiféle típusú gép van, ahány darab, hiszen a géppark elemeinek beszerzésére több időpontban kerül sor, több intézmény egyesülésekor több beszerzési stratégia eredményeképpen bekerült gépekről van szó. Így nagy valószínűséggel megjósolható, hogy a noname PC-ket is tartalmazó inhomogén eszközpark végül kezelhetetlenné válik. De ha az ellenkezőjét nézzük, tehát hogy egyszerre szerezne be az intézmény sok azonos gépet, az sem a legszerencsésebb: a legtöbb helyen feleslegesen erős gépek üzemelnének, hiszen az egyforma gépek beszerzését a legnagyobb teljesítményű gépekhez kell igazítani.

A Szent János Kórház példája
A kórház igen jó terep a vékonykliens-architektúra előnyeinek kiaknázására - ezt mutatja a budapesti Szent János Kórház példája is. A kórház igen nagy területen helyezkedik el, ezen a területen több mint két tucat épület áll, amelyek nagy része többszintes. Ráadásul az intézmények összevonása során más, szintén nagy területen elhelyezkedő és sok épületből álló kórház került a Szent János Kórház intézményi keretébe. Ezekben a komplexumokban mintegy 1200 olyan alkalmazott dolgozik, aki napi munkájához számítógépet is használ, amely gépek típusra, korra, minőségre nézve is igen eklektikus csoportot alkotnak.

 

hp-vekonykliens.jpg 

 

A nagy terület, az egy telephelyen belül is egymástól távol elhelyezkedő, különböző típusú gépek komoly kihívást jelentenek az üzemeltetőknek. A feladat időigényes, csak az egyes munkahelyekre való eljutás sok időt vesz el. (Az üzemeltetők szempontjából sem tökéletes a megoldás, mert átballagni a másik épületbe tavasszal még kellemes is, de nyáron a kánikulában, télen a hófúvásban, esetleg egy cserélendő gépet cipelve nem jó mulatság...)

A kórház az egyesülés után került szembe azzal a helyzettel, hogy a sokféle gépből álló gépparkja háromszor olyan vegyes lett, ráadásul a város három pontján szétszórva. Ezt csakis valamilyen egységes felügyeleti rendszerrel lehet kezelni, de miután gyökeres váltásra volt szükség - mert többek között már a hálózat is elavult és lassú volt -, a kórház vezetése úgy döntött, hogy ahol lehet, ott vékony kliensek használatára térnek át. (Kevés cégnél van ilyen jó pillanat, amikor nagyon sok munkaállomást egyszerre kell lecserélni - ilyen esetben könnyebb a vékony kliensek mellett dönteni, hiszen ilyen rendszert csak nagyobb területen lehet bevezetni.)

A fejlesztés lépései
Első lépésben 100 vékony klienst állítottak üzembe (HP Compaq Thin Client t5530 és t5630), amelyek mögött a HP Blade PC-k (HP bc2000) működnek. Ezzel elkerülték a terminálszerver alkalmazását, ami a sokféle alkalmazás miatt az inkompatibilitás veszélyét is hordozta volna. A felhasználók a kapott összeállítással - blade PC és vékony kliens - gyorsabban tudnak dolgozni.

A HP szoftverei közül a rendszerhez tartozó HP Session Allocation Managert és a HP Rapid Deployment Packet alkalmazzák. Ezek segítségével a munkaállomások könnyen és egyszerűen telepíthetők.

További fontos szempont, hogy a munkaállomások felügyelete igencsak egyszerű lett: központilag felügyelhető, minden tárterület központilag kezelhető. Ez nemcsak azért jó, mert a rendszert felügyelőket megóvja a rengeteg gyaloglástól, hanem tényleg érdemi munkát tudnak végezni. A kórház 24 órában működik, a folyamatos rendelkezésre állásnak itt nem az anyagi vonatkozásai a legfontosabbak. Egy felvett beteg adatait nem látják a vizsgálóban, a monitoron nem tudják megnézni az átküldött röntgenképet - e hibák elhárítása nyilván sokkal gyorsabb, ha a rendszergazda azonnal hozzá tud kezdeni.

Kedvező tapasztalatok
A tapasztalatok a HP vékony kliens megoldásával (RCS: Remote Client Solution) annyira kedvezőek, hogy körülbelül 600 végpontra tervezik kiterjeszteni a vékonykliens-megoldást...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek