Cikkek

Végleges Windows 7 kiadások

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-08 11:10:05

A Windows 7 hat verziója közül itthon csak három jelenik meg a kereskedelmi forgalomban: a Home Premium, a Professional és az Ultimate.

Nagy valószínűséggel olvasóink között is sokan vannak azok a magánszemélyek és vállalkozók, akik letöltötték a Windows 7 RC (Release Candidate) változatát, és most ismerkednek a Microsoft vadonatúj operációs rendszerével. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy esetében egy Ultimate kiadásról van szó, vagyis mindent tud, amin a fejlesztők az elmúlt években dolgoztak. Persze lehet, hogy már most is tudatában vagyunk: egy-egy funkcióra igazából nincs szükségünk, mert nem használjuk. A PC World összegyűjtötte a Windows 7 végleges kiadásait, megvizsgálva, hogy melyik mit tud valójában.

Érdemes előre leszögezni, hogy habár a Windows 7-ből összesen hat kiadás készül, Magyarországon csak három verzió lesz megvásárolható az átlag felhasználók számára: a Home Premium, a Professional és az Ultimate. Míg a Windows 7 Starter Edition kiadással hazánkban csak előretelepített Netbook gépeken találkozhatunk. Az Enterprise pedig csak nagyvállalati licenc megállapodás keretében lesz elérhető. S végezetül a Windows 7 Home Basic nálunk semmilyen formában nem jelenik majd meg.

win7home.jpg

Home Premium: otthoni felhasználóknak
Kezdjük az elején a Windows 7 Home Premium változattal, amelyet a redmondi szoftvercég leginkább az otthoni felhasználóknak szán. A Premium tartalmazza a Windows 7 új tálcáját, az ugrólistát, a Windows Aero-t, része a rendszer-visszaállítás, ami mellett megtalálhatóak már benne olyan szolgáltatások is, mint a Windows Touch, a Home Group, a Media Center, a Windows Media Player, az Action Center és a Mobility Center.

Professional: vállalkozásoknak
Az üzleti és a haladó felhasználók igényeit a Microsoft a Windows 7 Professional kiadással igyekszik kielégíteni, amely gyakorlatilag a Vista Business verziójának felel meg. Az elsősorban kis- és közepes vállalkozásoknak készült variánst már tartalmazza a Home Premium elemeit, ezen túl felkészítették többek között távoli asztalhoz való csatlakozásra, hely érzékeny nyomtatásra, továbbfejlesztett rendszer-visszaállításra és prezentációs módra is.

Ultimate és Enterprise: mindentudók
A több száz gépparkos nagyvállalatoknak szánt Windows 7 Enterprise értelemszerűen az átlag felhasználó számára nem lesz elérhető. A Microsoft ugyanis csak többéves licenc-megállapodás alapján értékesíti e termékét. Tartalmazza már a Home Professional verzióban megismert szolgáltatásokon túl a BitLocker meghajtó titkosítást, a Direct Access, az AppLocker, a Branc Cache funkciót, valamint lehetővé teszi a nyelvcsomagok utólagos telepítését, és a VHD-ről való bootolást is...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek