Cikkek

Vége az ingyenes Skype-nak?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-25 11:10:04

Az angol T-Mobile mobilinternetes előfizetői csak külön tarifáért használhatják a népszerű internetes telefont. Nem elképzelhetetlen, hogy ránk is ez vár.

Nem népszerű mostanság a T-Mobile Nagy-Britanniában. Az ok egy elég furcsa érvekkel alátámasztott változtatás, amelynek során a szolgáltató először csak a Skype használatát, később pedig az összes VoIP alkalmazás működését blokkolta mobilinternetes előfizetőinek körében. A felháborodott ügyfelek kérdésre azt válaszolták, hogy a megnövekedett internetes telefonforgalmat a szolgáltató csak hálózatának bővítésével képes kiszolgálni. A bővítés pénzbe kerül, így bevezettek egy új tarifarendszert, amelyben az előfizetők külön díj ellenében használhatják eddig blokkolt IP-telefon programjaikat is.

A díj egyébként a jelenlegi alapdíj (10 font) kétszeresével (20 font - kb. 6600 forint) egyezik meg, ami triplázza az eddigi mobilinternet-elérési költségeit (30 font - kb. 9900 forint) mindazoknak, akik a T-Online szolgáltatásaihoz ragaszkodnak a szigetországban.

no_skype.jpg

A hírek szerint a németországi Deutsche Telecom ügyfeleinek már a hónap eleje óta 9,95 euróval többet kell fizetniük a VoIP használatért, és az is könnyen előfordulhat, hogy a cég ezt a koncepciót más országokra is kiterjeszti.

Ugyan a hazai szolgáltató még nem jelezte, hogy változtatna a jelenlegi díjazáson, mégsem elképzelhetetlen, hogy a cég globálisan szeretné beárazni a VoIP hívások által elszenvedett veszteségeket. Pontos adatokat ugyan nem közölnek a nagy telekommunikációs szolgáltatók, de becslések szerint a nemzetközi hívások körülbelül 10 százaléka ma már a Skype-hoz hasonló alkalmazásokon keresztül bonyolódik, ami komoly bevételkiesést jelent az amúgy is szűkülő telefonpiacon.

Az USA-ban áprilisban hasonló okok miatt lázongtak a felhasználók: a Free Press nevű szervezet felszólította a szövetségi távközlési bizottságot (FCC) annak kivizsgálására, hogy az AT&T szolgáltató az Apple-lel karöltve megsért-e valamilyen jogot, amikor nem lehet az operátor 3G hálózatán keresztül Skype-olni...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek