Cikkek

Változatlan árak, növekvő bevétel

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-12 20:30:12

Csokorba szedtük a memóriagyártók, az élvonalbeli komponensgyártók és noteszgép-beszállítók júliusi piaci jelentéseit.

Közeledik az ősz, kezd lecsengeni az IT- piacon ilyenkor hagyományos uborkaszezon, ezért egyre érdekesebb, hogy hogyan teljesítettek a különböző piaci szegmensekben tevékenykedő gyártók. Egyáltalán: tényleg uborkaszezon volt a nyár? A szerződéses DRAM-piac árai búcsút intenek az április óta uralkodó trendnek, vagyis az árak emelkedésének. A gyártók elkezdték kisöpörni a készleteiket, melyek a második negyedév óta halmozódtak fel. Az InSpectrum jelentése szerint áprilistól május második feléig folyamatosan emelkedtek az árak. Júliusban ez a trend megállt, az árak változatlanok maradtak, míg augusztus első felében az alapvető építőkőnek számító, 1 gigabites DDR2-800 memórialapkák 0,9 százalékkal lettek olcsóbbak.

A piackutató cég korábban azt jósolta, hogy a DRAM-árak gyengülni fognak július első felében, mivel az OEM gyártók viszonylagosan nagy készletet halmoztak fel, és az alacsony kereslet nem ösztönözte őket arra, hogy feltöltsék a készleteiket. Hasonló a helyzet a memóriamodul-gyártóknál is. Több modulgyártó halmozott fel készleteket a második negyedévben, mivel arra számítottak, hogy a szerződéses piacon az árak változatlanul emelkedő tendenciát mutatnak majd. (A mellékelt táblázat nagyítható.)

komp_tabla_01k2.jpgAz első számú tajvani noteszgép-beszállítók, a Quanta Computer, a Compal Electronics, a Winstron és az Inventec mind bevételnövekedést könyvelhettek el júliusban ez előző hónap eredményeihez képest.

A Compal 36,94 milliárd tajvani dolláros (1,19 milliárd amerikai dolláros) bevételt jelentett júliusra, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző havi teljesítményükhöz képest, de 5 százalékos csökkenést az egy évvel korábbi adatokhoz hasonlítva. 2008 első hét hónapjára 237,1 milliárd tajvani dolláros bevételt könyveltek el, amivel ugyanazt a teljesítményt hozzák, mint az előző év hasonló időszakában.

A Winstron 37,45 milliárd tajvani dolláros konszolidált bevételről számolt be júliusra, ami júniushoz hasonlítva 7 százalékos növekedést, az egy évvel korábbi adatokhoz mérten pedig 58,7 százalékos növekedést jelent. Ők 2008 első hét hónapjában 216,35 milliárd tajvani dolláros bevételt értek el, ami 62,09 százalékkal több, mint egy éve.

Az Inventec 31,03 milliárd dolláros konszolidált bevételt jelentett júliusra, ami 37,64 százalékkal több, mint júniusban, és 99,26 százalékkal több, mint egy éve. A teljes konszolidált bevételük az év első hónapjában 168,35 milliárd tajvani dollár - ez 39,53 százalékkal magasabb, mint 2007 első hét hónapjában. Végül pedig a Quanta Computer 5 százalékos bevételnövekedést könyvelt el júliusra.

Bár jó ideje már, hogy az élvonalbeli komponensgyártók nem csak PC-s alkatrészek előállításával foglalkoznak, mégis így ismerjük őket. Az Asustek Computer 22,1 milliárd tajvani dolláros (708,55 millió amerikai dollár) konszolidált bevételről számolt be 2008 júliusára, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest, és 36 százalékosat az előző év júliusához képest. A növekedés jól jelzi, hogy a kínai és európai piac is kezd magához térni. A teljes konszolidált bevételük az első hét hónapban 143,1 milliárd tajvani dollár volt, ami 27 százalékkal jobb, mint az előző évi teljesítményük ugyanebben az időszakban.

A harmadik negyedévre az Asustek nagyon bizakodó a netbook Eee PC- és noteszgép-értékesítésekkel kapcsolatban. Az előbbiből 1,8, az utóbbiból 1,5 millió darab eladásával számolnak. A második negyedévben csak 1 és 1,2 millió darabot sikerült ezekből a termékekből értékesíteniük, ami az emlékezetes kínai földrengés okozta piaci visszaesésnek, illetve a lassú európai piacnak is betudható. Mindazonáltal az év végére változatlanul 5 millió Eee PC és 6-6,6 millió noteszgép értékesítését tűzték ki. Ami az alaplapokat és grafikus kártyákat illeti, az Asustek rendre 6 és 1,82 millió darab értékesítésével számol a harmadik negyedévre. Az Asustek reményei szerint az Intel P45 chipsetre épülő alaplapoknak köszönhetik majd a negyedéves bevételek 25 százalékát, és a cég abban bízik, hogy ők adják majd el az összes P45 alaplap 60-70 százalékát is.

komp_tabla_02k.jpgA táblázat nagyítható

A növekvő számú, végfelhasználói piacra szánt termék megrendelésnek köszönhetően a Pegatron Technology 43,26 milliárd tajvani dolláros konszolidált eredményt jelentett be júliusra, ami 22 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A teljes konszolidált bevételük az év első hét hónapjában 241,87 milliárd tajvani dollár volt. A Pegatron 3,47 millió alaplapot és asztali PC-t szállított júliusban, ennek révén pedig 2008 első hét hónapjában elérték 18,53 millió darabot...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek