Cikkek

Üzletiesedik a webes bűnözés

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-23 11:10:03

A Cisco Éves Biztonsági Jelentésének most megjelent, évközi kiadása szerint az internetes bűnözők a sikeres vállalatok stratégiáját kölcsönvéve partneri együttműködést kötnek egymással, hogy illegális tevékenységüket még jövedelmezőbbé tegyék.

A Cisco (Cisco 2009 Midyear Security Report című) jelentése bemutatja az internetes bűnözők leggyakrabban alkalmazott technikai és üzleti stratégiáit, amelyekkel vállalati hálózatokat és weboldalakat törnek fel, valamint személyes adatokat, illetve pénzt tulajdonítanak el. A jelentésben a Cisco átfogó kockázatkezelési koncepcióra épülő ajánlásokat is megfogalmaz az újabb típusú, a közelmúltban megjelent támadási módok elleni védekezéshez.

Járványos spammelés
A Cisco szerint az online bűnözők folyamatosan lépést tartanak a közélet aktuális eseményeivel. A H1N1-es influenza ("sertésinfluenza") kitörését követően a kiberbűnözők nagyon gyorsan terítették a webet azon kéretlen leveleikkel, amelyek hamis gyógyszereket hirdettek a járvány megelőzéséhez. Noha sok spammer továbbra is hatalmas volumenben gondolkodik, mások gyakrabban, de kisebb mennyiségű kéretlen levelet küldenek.

Színre lépett Obama
Barack Obama amerikai elnök az USA kiberbiztonságát kiemelt fontosságú üggyé tette a kormányzata számára. Nemzetközi szervezetekkel, illetve a magánszférával együttműködve keresik a lehetőséget arra, hogy a technológiai újításokat kihasználva csökkentsék az internetes bűnözést. A Cisco úgy véli, hogy ez a fajta kiemelt figyelem vélhetően pozitívan hat az ágazatra az elkövetkező hónapokban.

Konkrét veszélyek
A Cisco a jelentésében néhány konkrét veszélyre is rávilágított. Így például felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is terjed a Conficker féreg, amely a Windows operációs rendszer sérülékenységét kihasználva még tavaly kezdte megfertőzni a rendszereket. 2009 júniusában több millió számítógép állt a Conficker irányítása alatt. Egyre inkább jellemző, hogy a botnetek tulajdonosai bérbe adják a kártékony hálózataikat más bűnözőknek, akik ezeket felhasználva kéretlen leveleket és rosszindulatú programokat juttatnak el a címzettekhez. A Cisco statisztikái szerint ők minden nap 180 milliárd spam üzenetet küldenek, ami a világ e-mail forgalmának mintegy 90 százalékát teszi ki.

Spamdexing
Sok vállalat keresi a megoldást arra, hogy a keresőmotorok optimalizálásával előkelőbb helyezést érjen el a Google és más oldalak találati eredményei között. A spamdexing lényege, hogy a weboldalt releváns kulcsszavakkal vagy keresőkifejezésekkel tömik tele. Ezt a módszert előszeretettel használják az internetes bűnözők, akik a rosszindulatú programjaikat igyekeznek jogtiszta szoftverekként feltüntetni.

Belső támadások
A világválság sok munkahely elvesztését eredményezte. A Cisco álláspontja szerint emiatt az elkövetkező hónapokban a belső fenyegetések egyre nagyobb problémát jelentenek majd a vállalatok számára. A támadásokat végrehajtó bennfentesek lehetnek például jelenlegi, illetve korábbi alkalmazottak, de akár partnerek is.

- Az internetbiztonság már régóta mozgó célpontot jelent, mivel a bűnözők egyre kifinomultabb módszereket dolgoznak ki arra, hogy betörjenek a nagyvállalati hálózatokba, és értékes adatokat szerezzenek meg....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek