Cikkek

Újra népszerű az informatika

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-29 12:10:05

Az Egyesült Államokbban a pénzügyi válság miatt visszatérnek szakmájukhoz a pályaelhagyó informatikusok.

A dotkom lufi kipukkanása utána a számítógépes tudományok iránt folyamatosan csökkent az érdeklődés az Egyesült Államokban: míg 2003-2044-ben a felsőoktatásban a technológiai szakokra jelentkezők száma meghaladta a 14 ezret, tavaly ez a szám alig 8 ezer volt. Az elmúlt években a fiatalok inkább a banki és általában a pénzügyi szféra iránt érdeklődtek, de az sem tett jót a technológiai iparnak, hogy a nagyvállalatok masszívan kezdték kiszervezni az informatikai tevékenységeket a határon kívülre.

Ma azonban úgy tűnik, a korábban informatikát végzett, majd a pénzügyi szférába átigazolt szakemberek ismét kezdenek visszatérni a szakmába, egyrészt azért, mert egyre bizonytalanabb az ottani állásuk, másrészt azért, mert ezt jobban szeretik - nyilatkozta a Computerworld amerikai kiadásának William Dally, a Stanford University számítógép-tudomány tanszékének vezetője.

Az informatikai szakemberekre szüksége is van az amerikai gazdaságnak. Leginkább a hálózati rendszerek és adatkommunikációs elemzők hiányoznak - az ilyen típusú állások száma 262 ezerről 402 ezerre nőtt 2006-tól 2008-ig...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek