Cikkek

Újabb veszteséges negyedév az AMD-nél

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-22 12:10:06

Az AMD idei első negyedéves mérlege még mindig negatív. Bár a vállalat processzorokkal kapcsolatos bevételei emelkedtek, az ATI változatlanul rosszul teljesít.

Az AMD kedden nyilvánosságra hozta 2009 első negyedévére vonatkozó eredményeit. Ahogy arra számítani lehetett, a cég veszteségei növekedtek: az AMD egy részvényre jutó nettó vesztesége 0,66 dollár (összesen 416 millió dollár), ami rosszabb, mint az egy évvel korábbi 0,60 dolláros részvényenkénti nettó veszteség. Az Intel a múlt héten hozta nyilvánosságra eredményeit, és a vállalat szerint már túl vagyunk a PC-piac legrosszabb időszakán. Remélhetőleg igazuk van, és úgy tűnik, hogy az AMD eladási eredményei is valamelyest igazoljákaz Intel következtetéseit, ugyanis a cégnél nettó 7 százalékkal több bevétel származott a processzorok értékesítéséből, mint az előző negyedévben. Az AMD ennek ellenére nem hozott nyilvánosságra pontos számokat az értékesítés volumenéről.

Dirk Meyer, az AMD vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta: a globális gazdasági zsugorodás folytatódott az első negyedévben, és a jövő a legjobb esetben is borongós. Meyer szerint a vásárlók sokkal óvatosabbak, ami nagyon megnehezíti a processzor eladását és az abból származó bevételek előrejelzését, de a második negyedév jellemzően gyengébb szokott lenni az elsőnél. Az AMD álláspontja összecseng az Intelével, bár utóbbi még mindig nem hozott nyilvánosságra előrejelzést a következő negyedévekre. Bob Rivet, az AMD ügyvezetője szerint vannak már jelei annak, hogy a PC-k iránti igény stabilizálódik a negyedév során.

Javulás a processzorok terén
Az AMD nem halmozott fel túlzott készleteket asztali processzorokból, és hamarabb túladott rajtuk, mint a hordozható gépekbe szánt CPU-kon - ezekből nagyobb készlet halmozódott fel, és nehezebben értékesítették azokat. Nem csoda, hiszen az AMD noteszgépekbe szánt processzor portfóliójával elmarad az Intelétől, a változatlanul népszerű netbookokba szánt megoldása pedig egyáltalán nincs a vállalatnak. Bár az AMD szerint nehéz megjósolni a felmerülő igényeket, némileg ellentmondásosan azt is állítja, hogy sikerült megfelelően "belőni" a készleteket a következő negyedévekre.

Az AMD erősen koncentrált a termékfejlesztésre, és ebből nem szándékozik engedni a jövőben sem. Az első negyedévben piacra dobták a Yukon platformot, ami tartalmazza a Neo CPU-kat is. (Ezek az Intel második negyedévre időzített CULV platformjának ellenlábasai.) A szerverekbe szánt processzorok terén az AMD is alacsonyabb kereslettel szembesült, aminek a legfőbb oka a céges IT-büdzsék megnyirbálása. Ugyanakkor a gyártónak már megvan a válasza az Intel igencsak figyelemreméltó Xeon 5500-as (Nehalem EP) processzorcsaládjára.

Az AMD igyekszik felgyorsítani az eredetileg az év végére időzített, hatmagos Opteron (Istanbul) piacra dobását, aminek megvan az a nem elhanyagolható előnye, hogy lábkompatibilis a négymagos Opteronokkal (Shanghai), így gazdaságos fejlesztési lehetőséget jelent a meglévő szerverekhez.

Vállalhatóan rossz eredmények
A negyedéves eredményekről szóló telekonferencia során egyes pénzügyi elemzők okot találtak rá, hogy gratuláljanak (!) az AMD eredményeihez, ugyanis a 416 millió dolláros nettó veszteség kevesebb az általuk előre jelzett 439,2 milliónál...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek