Cikkek

Újabb távközlési díjakat csökkentene az EB

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-08 10:10:07

Ismét harcba száll a mobilhívások díjának csökkentéséért az Európai Bizottság, ezúttal a mesterségesen magasan tartott végződtetési díjakat törné le.

A roamingdíjak maximálásával szemben a mostani elképzelés szerint a díjakat nem központilag állapítaná meg az EB, hanem a 27 tagállam hírközlési hatóságától várna el határozottabb fellépést. Az Európai Bizottság szerint jelenleg a mobil végződtetési díjak - amit a mobilszolgáltatók számolnak fel egymásnak azért, hogy a hívásokat átengedjék a hálózatukon - tízszer magasabbak, mint amik a vezetékes szolgáltatók között érvényesek. Ezek percenként 0,02-től 0,15 euróig terjednek, míg a vezetékes hálózatok esetében 0,0057-0,013 euróról van szó. Az EB célja, hogy az előbbiek is legfeljebb a 0,03 euróig terjedjenek 2012-re. A Bizottság számításai szerint ez évente 2 milliárd eurós megtakarítást jelenthet az előfizetőknek.

Neelie Kroes versenyügyi biztos (képünkön) szerint a jelenlegi mobil végződtetési díjazás "aranytojást tojó tyúk" a szolgáltatók számára, és a jövőben a valós költségeken kell alapulnia. A mesterségesen magasan tartott végződtetési díjak - amelyeket a szolgáltatók határoznak meg, de a nemzeti hírközlési hatóságok hagyják jóvá - tulajdonképpen támogatásnak minősülnek, amelyek a legnagyobb mobilszolgáltatóknak nyújtják a legnagyobb hasznot - mondta Kroes.

Az ETNO távközlési érdekvédelmi szervezet a költségcsökkentési tervezetet drasztikusnak, ugyanakkor fölöslegesnek nevezte, mivel a végződtetési díjak az elmúlt három évben 40 százalékkal csökkentek au EU-ban, és további 40 százalékkal fognak csökkenni a következő három évben a nemzeti hírközlési hatóságok által kidolgozott fokozatos díjcsökkentési terv szerint...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek