Cikkek

Újabb szög az OLPC koporsójában

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-31 11:50:10

A portugál kormány oktatási technológiai programjának céljai között szerepel, hogy olcsó noteszgépekkel lásson el félmillió diákot.

A portugál Magellan Initiative félmillió laptopja a Classmate PC referenciaterveire épül, és az Intel már meg is kezdte a fejlesztését. Portugália miniszterelnöke, Jose Socrates nyilatkozata szerint "az Intellel való együttműködés bizonyítja elkötelezettségünket, hogy gyors lépést tegyünk a tudás-alapú gazdaság irányába. Bízunk benne, hogy iskoláink modern számítógépes technológiával és internetkapcsolattal való ellátása felgyorsítja az átmenetet egy olyan gazdasági modellbe, amely polgáraink javára válik."

Ez utóbbi kritikát az OLPC fejlesztői is komolyan vették: a napokban látott napvilágot a hír, hogy a Microsoft elkészült a Windows XP OLPC XO-ra igazításával. A bejelentés kapcsán abban reménykedtünk, hogy ezzel az OLPC projekt újra vitorláiba fogja majd a szelet, ám a jelek nem erre utalnak. Az XO harmatgyenge hardver, melyet alapvetően úgy fejlesztettek, hogy egyes változatai mindenféle infrastruktúra, akár még áramellátás nélkül is működőképesek legyenek. Ezzel szemben az Intel Classmate PC-je teljesen más irányból közelíti meg a kérdést: sohasem akart ekkora infrastrukturális szakadékot átugrani, nem próbált az elmaradott országokban élő diákokhoz szólni, hanem inkább a fejlődő piacokra koncentrált.

Éppen ezért a Classmate-et nem lehet kurblival sem hajtani, de már a legelső változatán is futott a Windows XP, telepíthető volt rá a Microsoft Office, márpedig ez az a páros, amelyik - tetszik vagy sem - a mindennapokban a legelterjedtebb operációs rendszer és irodai alkalmazás. Ismeretük nagyjából annyira alapvető, mint az írás-olvasás, hogyha valaki a számítógépekhez akár csak érintőlegesen is kapcsolódó pozícióban szeretne elhelyezkedni. Akármilyen nemes a cél, a magunk részéről mindig több fantáziát láttunk az Intel megközelítésében, mert úgy gondoltuk, hogy az elmaradott térségekben élőknek sokkal nagyobb szüksége lenne a megfelelő élelmezésre vagy egészségügyi ellátásra, mint a tanulást elősegítő noteszgépekre. Valószínűleg mások is így gondolták, mert az OLPC projekt mindössze 660 - 670 ezer darab XO eladását tudja felmutatni.

olpcvsclassmate.jpgBal sarokban OLPC XO, jobb sarokban Intel Classmate PC. Technikai KO?

A portugál iskolai PC pontos specifikációja, illetve az egy darabra vetített ára még nem ismeretes...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek