Cikkek

IVSZ: új elnökségi és szervezeti struktúra

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-22 11:10:07

Idén az informatikai piac zsugorodását várja az Informatikai Vállalkozások Szövetsége. A szervezet keddi éves közgyűlésén megválasztották az IVSZ új elnökségét.

Az IKT iparág forgalma az idén akár 15-20 százalékkal is csökkenhet. Ezen belül a telekommunikációs szegmensé a hangszolgáltatás iránti kereslet fennmaradása miatt várhatóan stagnál majd, így az informatikát érinti súlyosabban a válság - mondta az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke kedden a szervezet éves közgyűlésén. Keresztesi János kiemelte, hogy a várakozások alapján a pénzügyi szektor és az ipar informatikai megrendelései 20 százalékkal esnek vissza az idén, míg a gyógyszeriparé valószínűleg a tavalyihoz hasonló marad. Az IKT szektor 55 ezer embert foglalkoztat, s a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát állítja elő.

Szűkülő informatikai piac
Az IVSZ egy korábbi felmérése szerint 2007-ben az informatikai és a távközlési piac együttes mérete elérte az 1476 milliárd forintot. Ezen belül a távközlési kis piac mértékben, 2 százalékkal csökkent, az informatikai piac pedig 8,4 százalékkal nőtt - a kettő együttesen 4,4 százalékkal bővült.

Tavaly novemberben a szervezet még azt várta, hogy 2008-ban 6 százalék körüli lesz az informatikai piac növekedése, míg a távközlési piac visszaesik. A távközlési szolgáltatások magyarországi konszolidált piaca 2007-ben 885 milliárd forint volt, azaz a cégektől a végfelhasználók ennyiért vásároltak távközlési szolgáltatást. Az összeg az informatikai szolgáltatások vásárlását már nem tartalmazza. A konszolidált informatikai piac tavaly elérte az 590 milliárd forintot. Keresztesi János szerint az idén az eddigi tapasztalatok és várakozások szerint a kisvállalkozói szektor vásárlásai erőteljesen visszaesnek - a termékek és szolgáltatások 70 százalékát a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek vásárolják.

Válságreakció
A közgyűlésen megválasztották az IVSZ új elnökségét. A mikro- és kkv tagozat alelnöke Kátai Szabolcs, a nagyvállalati tagozat alelnöke Laufer Tamás, a multi tagozat alelnöke Hegedűs Gábor, az elektronikai tagozat alelnöke Gacsal József, a telco tagozat alelnöke pedig Beck György lett. A szakterületekért felelős elnökségi tagok: Bóna Ákos (szabályozás, szélessáv), Juhász István (IT szolgáltatások), Drajkó László (piacbővítés), Füzes Péter (szofver), Papp Péter (iparágfejlesztés), Major Gábor (online tartalomszolgáltatás), Vinnai Balázs (K+F, innováció), Tuska István (hardver), Kerémi András (közbeszerzés) és K. Szabó Imre (export, import).

A tizenhat fős új elnökség két évre szóló mandátumot kapott a tagságtól. A szövetség elnöke továbbra is Keresztesi János, akinek a mandátuma jövőre jár le. A szervezeti átalakulás az IVSZ közleménye szerint reakció a válsággal súlyosbított helyzetre, definiálva a kitörési pontokat és erősítve a jövő stratégiai ágazatait...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek