Cikkek

Új AMD mobilplatform 2009 végén

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-06-30 16:20:47

Az AMD jelenleg nem szerepel a netbookok piacán, a szokványos noteszekhez is a közelmúltban készült el a Puma platform.

Tetszik vagy nem, az AMD óriási hátrányban van a mobilszegmensben. A cég nemrégiben jelentette be a Puma platformot, amivel végre labdába rúghat a piacon gyakorlatilag egyeduralkodónak tekinthető Intellel szemben. A következő AMD mobilplatform 2009-ben érkezik majd. A Shrike (Gébics) kódnevű termék lesz az első az AMD kínálatában, amely a CPU-t, a memóriavezérlőt és a GPU-t is egyetlen lapkába sűríti. Ugyanakkor a PCI Express támogatást is beleépítették, hogy lehetővé tegyék diszkrét grafikus vezérlők használatát.

A platform kétmagos processzorra épül. Eredetileg az AMD Bulldozer kódnevű CPU-ja került volna ide, de annak fejlesztését leállították. Ehelyett a gyártó azt a processzort fogja használni, amelyet csak úgy emlegetnek, mint a "harmadik generációs Stars processzort." A K10/Phenom volt az első generációs Stars chip,és valószínűleg a 45 nanométeres technológiával készülő, Shanghai kódnevű magot számolják a másodiknak. A harmadik generációs Star mibenlétét homály fedi.

Valószínűleg egy kétmagos, Shanghai-alapú megoldásról van szó, logikusan további energiamenedzsment-szolgáltatásokkal bővítve. Annak ellenére, hogy a harmadik generáció címkéjét ragasztották rá, az is valószínű, hogy továbbra is 45 nanométeres gyártástechnológiával készül majd. Az AMD nem sokat árult el a 32 nanométeres technológiára való átállásról, de nem tartjuk valószínűnek, hogy ezt 2010-nél előbb sikerülne véghez vinnie...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek