Cikkek

Ügyfélkapu: ha nem támadás, akkor mi?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-09 12:10:04

Szombaton a kormányzati ügyfélkapun bejelentkezők más személyek adataihoz férhettek hozzá. A kormányszóvivő működési problémának nevezte az esetet.

A hibát már elhárították, de feltételezhető, hogy addig már több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. Az ügy súlyosságát jelzi, hogy az adatvédelmi biztos a helyszínen fogja vizsgálni az üzemzavar körülményeit. A kormányszóvivő megerősítette egy bulvárlap felvetését, miszerint az okok között szerepelhet hackertámadás is. Az ügyfélkapun a nagyobb adóbevallási időszakokban tapasztalhatók lassúlások, de február 7-e nem volt bevallási határidő, ráadásul munkanap sem, ami indokolta volna az üzemzavart. Amennyiben valóban bebizonyosodik a hackertámadás ténye, ez komoly aggodalomra adhat okot a kormányzati gerinchálózat védelmével kapcsolatban.

Alig három héttel ezelőtt, a január 20-i adóbevallások határidején is üzemzavar jelentkezett, aznap estére használhatatlanná vált a feltöltési funkció, sőt, maga az oldal sem volt elérhető. Az eset után ellenzéki kérdésre Kiss Péter, a Miniszterelnök Hivatalt vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy három évvel ezelőtt a Központi Rendszert 300 ezer felhasználóra alakították ki, ma pedig több mint kétszer ennyi, 700 ezer regisztrált felhasználó szerepel a nyilvántartásban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek