Cikkek

A Cisco hivatalosan is belép a szerverpiacra

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-17 12:10:04

A Cisco Unified Computing System a "következő generációs adatközpontok" üzemeltetőit célozza meg hardvereszközeivel és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokkal. A konkurensek máris nekiestek az UCS-nek.

Ami eddig nyílt titok volt, az tegnap hivatalos lett: a Cisco Systems belépett az adatközpont-rendszerek piacára. John Chambers vezérigazgató a bejelentést olyan korábbi, fontos lépésekhez hasonlította, mint amikor 1993-ban először építették össze kapcsolókkal a hálózati útválasztókat, vagy amikor néhány évvel később telefon-kisközpontokba (PBX) integráltak VOIP megoldásokkal. A "Cisco Unified Computing System" egy adatközpont-architektúra, ami új szerverekből, új menedzsmentszoftver-készletből és szolgáltatásokból áll. Az UCS blade szerverei az Intel új, négymagos Nehalem kódnevű CPU-magra épülő Xeon processzorain alapulnak.

A Cisco számos szoftveres partnerrel működik együtt, az UCS-hez nemcsak kínálja, de támogatja is a Windows Server 2003, a Windows Server 2008 with Hyper-V technology és a Microsoft SQL Server 2008 termékeket. A virtualizációs megoldás a felhasználó választása szerint érkezhet a Microsofttól vagy a Vmware-től, míg az erőforrásmenedzsment-megoldást a BMC szállítja. A Cisco már aláírta a szerződést a rendszerintegrátor Accenture-rel, mely a felhasználói igényeknek megfelelő megoldás testreszabásában segít az ügyfeleknek.

Az első UCS konfigurációkat 2009 második negyedévében szállítja majd a vállalat.cisci4ucsb-seriesblades.jpgAz első UCS konfigurációkat a második negyedévben szállítja majd le a Cisco

A konkurencia sem tétlen
Sem az IBM, sem a HP nem becsülte le a hálózatok fontosságát az adatközpontok irányításában. Az IBM a Cisco riválisával, a Juniper Networksszel alakított ki stratégiai együttműködést, a HP-tól pedig arra számíthatunk, hogy növeli ProCurve hálózati termékeinek eladását a szerverértékesítésekhez kapcsolódóan.

A Cisco már évek óta sűrít egyre több szolgáltatást hálózati infrastruktúra termékeibe. Ahogy a cég központi üzletének számító hálózati eszközök piacán az árrés egyre zsugorodik, a Cisco úgy terjeszkedik az olyan piacokon, mint például a HD videokonferencia megoldások - de ide sorolhatjuk a végfelhasználókat célzó termékeket is a Linksys akvizíciója kapcsán.

Össztűz
A konkurencia nyilvánvalóan nem túl boldog attól, hogy a Cisco is az ő tavukban horgászik. Jim Ganthier, a HP szoftverinfrastruktúrákért és blade szerverekért felelős alelnöke elég keményen fogalmaz, ugyanakkor nagyon találóan összefoglalja az iparági szereplőknek az UCS-sel kapcsolatos kifogásait. "Engednéd a vízvezeték-szerelőnek, hogy felépítse a házadat? A Cisco hálózatközpontú megközelítése az adatközpontokkal kapcsolatban nagyszerű a sávszélesség-kezelés szempontjából, de számos kívánnivalót hagy maga után a szolgáltatások minőségével kapcsolatban. Éppúgy, mint az adatok megbízhatósága és elérhetősége kapcsán. Az architektúra nem egyesíti a menedzsmentet, hanem tulajdonolt hálózat-alapú menedzsmentstruktúrát használ az irányításhoz...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek