Cikkek

Transmetát vegyenek!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-29 10:10:03

A Transmeta bejelentette, hogy vevőt keres. Az alacsony fogyasztású processzorokat gyártó cég CPU-gyártóként nem lett sikeres, de számos szabadalma jól jövedelmez.

Vevőt keres az alacsony fogyasztású, de teljesítményében sem hajlobogtató teljesítményű processzorairól híres VIA-t is alulmúló Transmeta. Az 1995-ben alapított cég a rendkívül alacsony fogyasztású x86-os CPU-k tervezésére szakosodott. Termékeik megelőzték korukat - bezzeg ha most, a netbook-bumm kellős közepén rukkoltak volna elő ilyesmivel, más lenne a helyzet -, de a Crusoe nevű processzor bukásnak bizonyult. A szerződéses gyártó, a TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, a világ legnagyobb független, szerződéses félvezetőgyártója) késett a chipek szállításával, így az időközben piacra került, első generációs Intel Centrino platform lesöpörte a Crusoe-t a piacról.

A cég második próbálkozása, az Efficeon akár az aktuális Intel-termékekkel is versenyképes lett volna, de a partnerek addigra már elkötelezték magukat a chipgyártó óriás mellett. A Transmeta kivonult a processzorgyártók piacáról, leépítette munkaerejét, és a kutatásai során bejegyzett szabadalmak licenceléséből tett szert bevételre. Olyan ügyfelei vannak, mint a Sony, a Toshiba, az NVIDIA és az maga az Intel. A legutolsó ilyen jellegű bevételük 90 millió dollár volt, melyet pont az Intel fizetett a cégnek egy korábbi megállapodás részeként.

Mielőtt az együttérzés könnyeit hullatnánk a Transmetáért, érdemes egy pillantást vetni a TMTA részvényeinek állására! A bejelentés után nemhogy zuhant volna a részvények ára, hanem emelkedett. Egyébként a Transmetában 5 százaléknyi részt az AMD birtokol, és ezzel az egyik legnagyobb tulajdonos. Egy magát megnevezni nem kívánó pénzügyi szakértő szerint a Transmeta nagyon sikeresen értékesítheti magát a piacon, és az egyik valószínű vásárlónak pont az AMD-t tartja. Az AMD így mentesülne a licencdíjak megfizetésének kötelezettsége alól, és hozzájutna a felhalmozott, viszonylag nagy készpénzállományhoz is - szeptember végén a Transmetának 250 millió dollárja van...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek