Cikkek

Történetében először veszteséges az Asustek

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-12 12:10:03

1989-es megalapítása óta most először veszteséges az ASUS termékek tajvani gyártója. Már csökkentették a vezetők fizetését.

Az Asustek bruttó üzemi árrése 2008 negyedik negyedévében 10-13 százalék volt, miközben az üzemi nyereséghányada negatívba fordult, és elérte a mínusz 5-8 százalékot, mínusz 2-5 százalékos nettó profithányaddal. Piaci elemzők a cég negyedik negyedéves bevételét 68 milliárd tajvani dollárra (2,05 milliárd amerikai dollár) teszik, ami nagyjából 1,36-3,4 milliárd tajvani dolláros veszteséget jelent. A negyedéves számok fényében a cég eredetileg tervezet, 22 milliárd tajvani dolláros adózás utáni éves nyeresége sem valószínű, hogy teljesül.

A vállalat veszteségeit számos körülmény indokolja. Nyilvánvalóan a gazdasági válság egyik következménye a PC-k és alkatrészeik keresletének visszaesése, ami az Asustek veszteségeinek legfőbb oka. Ezen belül az egyre erősödő konkurencia a netbookok piacán és a várakozások alatti alaplap- és grafikusvezérlő-eladások nyomtak leginkább a latban. Az alacsony kereslet miatt a cég noteszgépekből és LCD monitorokból túlzott készleteket halmozott fel. További veszteséget okozott a devizaárfolyam hullámzása, különösen az euró fluktuációja, amit a cég nem érvényesített árképzésében.

Az Asustek már 30 százalékkal csökkentette alelnöki és annál magasabb beosztású alkalmazottainak fizetését, ami addig marad érvényben, amíg "a cég teljesítménye nem áll vissza a normális szintre"...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek