Cikkek

Tíz tonna szén-dioxid

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-06 12:10:05

A hazai technológiai szektor vezetői közül ezen a héten Ablonczy Balázs és Ákos György kommentálta a közelmúlt híreit. Hogyan csökkenthető a globális IT-infrastruktúra szén-dioxid-kibocsátása, és mire lehetne fordítani egy katonai repülőgép árát?


1. A zöld árnyalatai »

Divat a zöld IT, mégis nehéz meghatározni, mennyire környezetbarát egy technológiai eszköz. A környezetvédelem már a tervezés pillanatától kezdődik.

Ablonczy Balázs ügyvezető igazgató, SAP Hungary Kft.:

Manapság magasabb fokozatba kapcsoltak a cégek a green IT területén. A korábbi szép szavak mellett megjelentek a számok, a kimutatások, a környezeti kihatások elemzése. Az SAP-ban például nemcsak a közvetlen szén-dioxid-kibocsátásunkat mérjük, hanem hozzászámoljuk az üzleti tevékenység végzése során (például utazás) keletkező mennyiséget is. Így jött ki tavaly az alkalmazottankénti kb. 10 tonna CO2 kibocsátás világszerte. Összehasonlításképpen: egy felmérés szerint az EU állampolgárai személyenként 11 tonna ilyen gáz kibocsátásáért felelnek.

Egyetértek, a virtualizációval valóban jelentős tételt lehet elérni: a globális IT-infrastruktúránkat érintő 1300 tonna CO2 csökkentést célzó tervünknek ez a fő pillére. A zöld informatika hangsúlyozása mellett nem lehet azonban elfeledni a fenntarthatóság egyéb kritériumait sem. Ilyenek például az elszámoltathatóság vagy a diverzitás. E hajtóerő nélkül a technológia sem képes megújulni, legyen az a legújabb szoftver vagy egy (örök)zöld hardver megalkotása.

2. Digital Britain: a brit Digitális Közmű »

Ákos György ügyvezető igazgató, EMC Magyarország:

A cikket elolvasva és azt nem nagyon bántva nekem elsőre az jött le, hogy már egy ilyen újság, egy ilyen téma is csak "elbulvárosodva" adható el? Mert ha valaki vette a fáradságot és elolvasta, akkor szerintem nem az maradt meg benne, hogy az ilyen anyag azért készül, hogy "stratégiai jövőképet vázoljon az ország globális vezető szerepének megőrzéséről a digitális gazdaságban", vagy a kitűzött cél "olyan szabályozás kialakítása, amely a digitális technológiákat a gazdasági és társadalmi fejlődés szolgálatába állítja". Nem ez utóbbi maradt meg, hanem az, hogy ma a különféle szerzői jogvédelem alá eső termékeket, zenét, filmet, játékprogramokat, egyéb szoftvertermékeket stb. hatalmas mennyiségben "forgalmazzák" illegális csatornákon. Közismert fájlcserélők elleni fegyver lehet - sugallja a cikk. Hiszen egyrészt lehetőséget ad a nagy mennyiségű és olcsóbb le-feltöltésre, melyek bevételt jelenthetnek a szerzői jogok tulajdonosának - az "alacsonyabb adókulcs, több adózó" modell örök kérdése -, másrészt számos kontrollálási technika is rendelkezésre fog állni, ami a tiltás, az illegális tevékenységek megakadályozásának eszköze is egyben.

Persze fontos kérdések, de nem perdöntők. Az ilyen mondatok meg végképp viccesek: "Amikor az illegális fájlcsere gazdasági hatásait a kiadók elmaradó bevételeivel illusztrálják, cinikus válasz az internetszolgáltatók növekvő bevételét szembeállítani velük." Miért mondom ezt? Mert ezek a gazdasági pluszok és mínuszok is fontosak - hát hogy a fenébe nem?! - De akkor már nézzük azt is, hogy ma az informatika a gazdaság és a társadalom, vagyis az élet minden területére - jó értelemben véve - beférkőzött, ha pedig van egy jó infrastruktúránk, és azon "kergethető" tartalmak, alkalmazások, megoldások, akkor az a gazdaság és társadalom minden területén kifejtheti jótékony hatását...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek