Cikkek

Tilos a netbook?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-20 12:10:04

A Psion még januárban fenyegetett meg mindenkit, aki netbooknak meri nevezni a netbookokat. A Dell felvette a kesztyűt. Lehet, hogy új nevet kell megtanulnunk?

Hány olyan főnevet tudunk mondani, ami valaha tulajdonnév volt? A hűtőszekrény sokunknak frizsider, ami valaha Frigidaire volt, egy amerikai cég, melyet az 1910-es években alapítottak, aztán bekebelezte az Electrolux. De ott van a KÖZÉRT, az ÁPISZ, vagy a Winchester. Elvben felvehetjük a listára a Netbookot is, de a Psion másképp gondolja. A netbookok, vagyis a kompakt, olcsó, hordozható PC-k, melyeket főként webböngészésre és levelezésre találtak ki, nagyon népszerűvé váltak az elmúlt egy, másfél évben, ami némileg a gazdasági válságnak is köszönhető. A Psion azonban nem nézi jó szemmel a dolgot, mivel a cégnek volt egy Netbook nevű terméke, és - bár 2003-ban leállították a gyártását - a név változatlanul bejegyzett védjegy.

A Psion 1996 december közepén jelezte védjegyigényét az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalánál (USPTO), míg a bejegyzést 2000 november végén kapta meg. 2003-ig készült náluk Netbook nevű termék, amit 2003 november végén váltott le a Netbook Pro - bár már ez sem létezik egy jó ideje.

Netbook 2003-ból
Meglepő, hogy a Psion Netbook szolgáltatásai mennyire hasonlítanak a ahhoz, amit manapság netbookként kínálnak a gyártók. A gépben Intel SA-1100 StrongARM processzor dolgozott, 190 megahertzen. 32 megabájt memóriája 64 megabájtra volt bővíthető. Háttértárként szolgált Compact Flash olvasója, mely a hagyományos memóriakártyákat és a IBM MicroDrive-ot is kezelte. 7,7 hüvelykes, 640×480 képpont felbontású STN LCD kijelzővel bírt, mely érintőképernyőként is funkcionált. 58 gombos billentyűzetét több mostani netbook is megirigyelhetné. Hangrendszere 12 bites volt és rendelkezett beépített mikrofonnal.

Természetesen akkoriban a Wi-Fi még a kanyarban sem volt, sőt az Ethernet hálózati csatoló is PC Card (PCMCIA) révén volt megoldható, viszont ezzel a kiegészítéssel képes volt a netböngészésre, hiszen az Opera böngészőt is portolták rá. A hozzá adott programok is a mai, Linux alapú netbookok kínálatára emlékeztetnek. A Windows CE-t futtató géphez többek között határidőnaplót, szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, e-mail klienst is kapott.

psionnetbook.jpgPsion Netbook. 2003 óta nem forgalmazzák, de védik

Brown törvénye
Még az Intellel folytatott jogi csatározás alkalmával jegyezte meg egyszer Richard Brown, a VIA marketingért felelős alelnöke némileg szomorkásan, hogy "az IT legdinamikusabban fejlődő ágazata a jog." Ahogy a dolgok állnak, ezt a mondatot "Brown törvényeként" is felvéshetjük az IT-panteon falára, és megjegyezhetjük, mint az iparágra jellemző alapigazságot, ami valószínűleg még Moore törvényét is túléli majd.

A Psion egészen meglepő ámokfutásba kezdett januárban és megfenyegette a gyártókat, újságírókat, de még a bloggereket is azért, hogy elérje, hogy hagyjanak fel a netbook kifejezés használatával 2009 márciusáig. Még azt is sikerült elérniük, hogy a Google megtiltsa a kifejezés használatát az AdSense hirdetésekben. A Psionnak hosszú évek óta nincs Netbook nevű terméke - míg létezett, addig sem volt sikeres -, így a cég vélhetően arra utazik, hogy pereskedéssel tegyen szert bevételre.

Dell az őrangyal
A helyzetet a Dell oldhatja meg. A cég petíciót nyújtott be az USPTO-hoz, melyben a Psion védjegybejegyzésének törlését kéri...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek