Cikkek

Teszt: Acer Aspire revo

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-12 10:10:04

A netbookok és nettopok a legtöbb PC-s feladattal megbirkóznak, kivéve a HD videók lejátszásával. Az NVIDIA felismerte a lehetőséget: az Ion platform pont erről szól.

A netbookok és nettopok eredeti ars poeticája, hogy "csak annyit adj a felhasználónak, amennyire valóban szüksége van". Ez pedig szerény teljesítményt, de megfizethető árat eredményez. A szerény teljesítmény arra még bőven elegendő, ami azoknak az otthoni felhasználóknak kell, akiket a játékok vagy más, erőforrás-igényes alkalmazások nem érdekelnek. Szövegszerkesztés, elektronikus levelezés, netböngészés, digitális fotók rendezése (olykor-olykor módosítása) gond nélkül megoldható ezeken a gépeken, hogy a klasszikus irodai alkalmazásokat már ne is említsük. A magunk részéről lelkes hívei vagyunk a nettopok irodai környezetben való alkalmazásának, mert kicsik, csöndesek és keveset fogyasztanak. Egyet azonban nem tudnak: HD minőségű videót lejátszani.

A kvázi nettop-szabvány az Intel Atom - a VIA Nano CPU-ja hiába potens ebben a szegmensben, csak nem akar elterjedni. Az 1,6 gigahertz órajelű Intel Atomok egyszerűen nem nyújtanak elég teljesítményt az akadozásmentes lejátszáshoz, a chipsetbe integrált Intel grafikus vezérlő pedig még akkor készült, amikor a HD videó fogalma talán még nem is létezett. A felhasználók viszont igénylik ezt a szolgáltatást, még a 10 hüvelyk körüli kijelzővel szerelt netbookokon is. Az NVIDIA felismerte az igényt, és elkészítette az Ion platformot az Intel Atom CPU-ja köré, ezen kívül ígéretet tett arra is, hogy 2009 végén napvilágot lát a VIA Nanóhoz való változat is.

Az Ion varázsa
Az Ion legnagyobb attrakciója a GeForce 9400M (MCP79) IGP, ami DirectX 10 kompatibilis, és akár 1080p felbontású HD videó lejátszására is képes. A következőkből bármelyik két kimenet lehet rajta: HDMI, dual-link DVI, Display Port, vagy a jó öreg analóg VGA. Ugyan a fent említett grafikus vezérlő 3D-s megjelenítésben nagyjából tízszer gyorsabb, mint a vénséges Intel, de ennek ellenére ezt sem ajánlanánk annak, aki játszani szeretne vele - ha igen, akkor be kell érnie 3-4 évvel ezelőtti játékokkal. A lényeg a HD videójátszási képesség.

A platform ezen kívül is fényévekre van az Intel ősöregnek tekinthető, az Atom processzorok mellé társuló 945-ös lapkakészlet-családjától, hiszen egy 16x és négy 1x PCI-Express 2.0 sínt és öt PCI-t kínál. Gigabites Ethernet vezérlője, 7.1-es audiovezérlője, 6 SATA csatornája és akár 12 USB 2.0-s kapuja van, memóriából pedig a DDR2-800, illetve a DDR3-1066 RAM-okkal kompatibilis.

aspire-revo-acer.jpg
Egészen valószínűtlenül apró: Acer Aspire revo

Ion, Acer csomagolásban
Az Aspire revo egészen meglepően apró. A gép alig nagyobb, mint egy külső optikai meghajtó. A bekapcsolás után egy pillanatra megmutatja, hogy mi az a maximális zajszint, amit a hűtése produkálni tud, de hogy ezt üzem közben mikor csinálja, azt nem tudjuk megmondani, mert intenzív nyúzás után sem sikerült kihozni a sodrából - gyakorlatilag zajtalan. Melegedésről jóformán nem is beszélhetünk, amiben bizonyosan segít a külső, noteszgépekére emlékeztető tápegység is. A mellékelt lábbal a kis féltégla az élére állítható, így még kevesebb helyet foglal ez az asztalon. Az esztétikum szubjektív, de ki merjük jelenteni: a revo csinos külsejű, kezelőszerveit és csatlakozóit jó helyen viselő gépezet.

Apropó csatlakozók! A gép előlapján mikrofon-bemenetet és fejhallgató-kimenetet lelünk, egy e-SATA csatlakozó, valamint egy sok-az-egyben memóriakártya-olvasó mellett. Ha a mellékelt talpat használjuk, akkor egy USB 2.0-ás csatlakozó pont a tetejére fog kerülni a ki-be kapcsoló gomb tőszomszédságában - USB-kulcshoz remek -, az élén pedig egy gumidugó takarásában rejtőzik mégegy. A hátlapon négy további USB 2.0 kapu várja a perifériákat, köztük a mellékelt, numerikus klaviatúra nélküli billentyűzetet és az optikai egeret, ami inkább szép, mint praktikus, inkább kicsi, mint nagy lapát férfikézzel használható. Ezek tőszomszédságában ott vannak a HDMI és az analóg VGA csatlakozók, a gigabites Ethernet vezérlő, illetve a tápegység csatlakozói.

A tesztgép belsejében egy 1,6 gigahertzes Intel Atom N230-as CPU, illetőleg 2 GB 667 megahertzes DDR2 memória található. A háttértár egy 160 gigabájtos, 5400-as percenkénti fordulatszámú Hitachi meghajtó. Talán nem várnánk, de Wi-Fi "n" szabványú, vezeték nélküli hálózati vezérlő is megbúvik a fedél alatt. A gép Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel érkezett, amivel - mondjuk ki - a 2 GB RAM ellenére is csak kínlódik. Használata közben mindig a "Csinálj már valamit, könyörgöm!" érzés kerülgeti az embert, és egészen biztos, hogy ugyanez a konfiguráció Windows XP-vel sokkal gördülékenyebben működne. (Az viszont jó hír, hogy aki június vége és október vége között vásárol Windows Vistás gépet, az jogosult az ingyenes Windows 7 frissítésre, ami sokat javíthat a helyzeten.)

A gép a Microsoft Office 2007 és a McAfee Internet Security Suite 2009 hatvannapos próbaváltozatain kívül a Cyberlink Power DVD 8-as teljes változatát is hordozta.

Ion vallatóra fogva
Megvizsgáltuk az Ion platform teljesítményét, és összevetettük a kategóriában induló versenytársaival: a többi Intel 945xx chipsetes egy- és kétmagos Atom processzorral, valamint a VIA Nano CPU-jával. A WinRAR tömörítőprogram 3.61-es változatával és a CineBench tesztprogramokkal mért, a többi Atommal és az Intel chipsettel szinte megegyező eredményeket annak tudjuk be, hogy a revóban dolgozó Ion-változat is lassú DDR2 memóriákat használ. Érdekes lenne látni, hogy a DDR3 memóriák - melyekkel amúgy kompatibilis az Ion platform - jelentenek-e sebességelőnyt. Gyanítjuk, hogy igen. A 3DMark 2005-ben az Ion előnye több mint jelentős, a koros Intel IGP-nél nagyjából tízszer gyorsabb. (A gép BIOS-ában a rendelkezésre álló 2 GB rendszermemóriából a maximális 512 megabájtnyit engedtük, hogy az Ion frame bufferként használja.)

3dmark2005.jpgA 3D-s teljesítmény. Az Ion előnye elsöprő a kategóriában induló konkurensekhez képest, de még mindig nem való játékra
(A grafikon nagyítható)


winrar.jpgAz NVIDIA chipset fej-fej mellett teljesít az Intel lapkakészletével, ami a DDR2-667 memóriának tudható be
(A grafikon nagyítható)


cinebench.jpgA CineBench is ugyanazt mutatja, mint a WinRAR. Érdekes lenne ugyanezt a tesztet elvégezni egy DDR3-as memóriával szerelt Ion platformon
(A grafikon nagyítható)


Aspire revo - de kinek?
Az Aspire revo vitán felül remekül megállja a helyét azokban a munkakörökben, ahol a többi nettop is megfelelne. Mi az extra? Természetesen a legfontosabb a HD videójátszás képessége. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez csak akkor igaz, ha a lejátszásra használt szoftver támogatja az NVIDIA Ion grafikus hardverét! A már említett Cyberlink program például támogatja az NVIDIA PureVideót, és remekül játszik Blu-ray formátumú filmeket...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek