Cikkek

A tervezőprogramok CADillacje

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-09 12:10:05

Digitális városok rejtette üzleti lehetőségek, a szakemberek utánpótlása, iparági fejlesztések: Autodesk 2009-es újdonságok.

A Computerworld Hetilap 37-es lapszámában összeállítást jelentettünk meg számítógépes tervezés témában. Annak kiegészítéseként néhány újdonságot olvashatnak az Autocad részéről, a keretes írásokban pedig két magyar cég mutatkozik be röviden.

Salzburg lesz az Autodesk "Digitális városok" kezdeményezésének első kísérleti városa. A digitális városmodell számos kiaknázatlan üzleti lehetőséget rejt magában. Például hasznos vizsgálatokra ad módot: a háromdimenziós tervben előre megjeleníthető az új épületek, földfelszín feletti és alatti létesítmények környezetre gyakorolt hatásai, köztük a káros anyag kibocsátás és az energiafelhasználás. A technológiával a tervezők továbbá képesek úgy kalkulálni az infrastrukturális fejlesztéseiket, hogy az egyes napszakok fényviszonyairól és a zajszint alakulásáról kapott pontos kimutatásokat, elemzéseket is figyelembe vegyék.

Az Autodesk Salzburgot, Európa egyik kulturális és történelmi értékekben különösen gazdag városát választotta az első együttműködéshez, amelynek során a város adatait egyetlen, nagy részletességű 3D városmodellbe integrálja. A város adatai és a valósághű látványtervező és szimulációs eszközök kombinációja még a megvalósítás előtt lehetővé teszi a városkép megtekintését, ezzel együtt pedig bármilyen időpontból és nézőpontból alkalom nyílik a tervek és javaslatok hatásainak megértésére és megismertetésére. A kísérleti projekt a várostervezés, a turizmus és a gazdasági fejlesztések jövőbeni hatásainak elemzését is támogatja.

Nem lehet elég korán CADezni
Az Autodesk nemrég tervezői versenyt hirdetett diákoknak "Build Something!" ("Építs valamit!") néven. A kezdeményezés arra bátorította a világ tervező szakembereinek következő generációját, hogy az ipari formatervezési, az építészmérnöki, az építő- és gépészmérnöki, illetve a 3D animációs területen szerzett jártasságukat egy fenntarthatóbb világ érdekében kamatoztassák. A tervek megvalósításához az Autodesk a digitális technológiáinak rendelkezésre bocsátásával járult hozzá. - A legtöbb diák számára a szükséges tervezőszoftverek túl drágák ahhoz, hogy megvásárolják - mondta Paul Mailhot, az Autodesk globális oktatási programért felelős igazgatója.

Az Autodesk elkötelezte magát amellett, hogy 2D és 3D tervezőszoftverei, valamint innovatív programok és erőforrások rendelkezésre bocsátása révén ösztönözze a hallgatók és az oktatók munkáját, hiszen ezzel a jövő szakemberei számára teszi lehetővé, hogy ötleteiket még megvalósításuk előtt megtapasztalhassák. A tudomány, a technológia, a műszaki tudományok, a matematika és a vizuális kommunikáció kulcsfontosságú területein végzett oktatás fejlesztésével a vállalat olyan létfontosságú mérnöki képességek kifejlesztésében segíti a diákokat, amelyek szükségesek jövőbeni sikereikhez mind az egyetemi éveik, mind pedig későbbi pályafutásuk során.

Az Autodesk jelentős árengedményekkel, szoftverkövetési lehetőséggel, ösztöndíjprogramokkal, képzésekkel, tananyagfejlesztéssel és közösségi erőforrásokkal támogatja az iskolákat és a felsőfokú képesítést nyújtó intézményeket világszerte. Legutóbb a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) oktatási célú szoftver-palettáját bővítette több mint 370 millió forint értékű szoftveradománnyal. Konkrétan 20 darab Autodesk AliasStudio szoftver magyar nyelvű oktatási licencét adományozta az intézmény Gép- és Terméktervezés Tanszékének.
Az integrált szoftvermegoldásoknak köszönhetően az egyetem hallgatói a tipikus ipari termék- és formatervezési feladatokat már ismerős szoftver-környezetben oldhatják meg, aminek következtében a tervezési tevékenység is még hatékonyabbá válik. A szoftverek segítségével elsajátított tudást a hallgatók éppúgy kamatoztathatják a formatervezés és grafikai tervezés féléves feladatainál, mint az ipari terméktervezés vagy a gépészeti projektfeladatok tervezési gyakorlatai kapcsán.

A BME és azon belül is a Gépészmérnöki Kar az ország egyik legnagyobb oktatási célú CAD felhasználója, így lehetősége van arra, hogy magas óraszámban oktassa a Magyarországon forgalmazott gépészeti célú tervezőrendszereket. Az egyetem nem titkolt szándéka, hogy a Gép- és Terméktervezés Tanszék a jövőben az Autodesk elismert AliasStudio oktatási központjává váljon Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban egyaránt. Ennek kapcsán az egyetem szeretné elérni, hogy két-három tanszéki oktató az Autodesk Master Classes oklevélhez szükséges oktatásban részesüljön, melyről már folynak a tárgyalások.

A vállalat tavasszal, az évente megrendezett World Press Days eseményén mutatta be az AutoCAD 2009 szoftvercsaládot. Az új verzió 3D navigációs eszközöket és olyan automatizálási megoldásokat tartalmaz, amelyek használatához nincs szükség programozói ismertekre.

Az AutoCAD 2009 szoftvercsalád felgyorsítja az ismétlődő CAD-feladatok elvégzését. Kis helyigényű szalagos felületén azok a műveleteket láthatók, amelyek az adott munkaterülethez kapcsolódnak. A nagymértékben testreszabható és bővíthető felület biztosítja a könnyű áttérést a korábbi AutoCAD-verziókról, és a "hagyományos munkaterület" választásának lehetőségével a megszokott eszköztárak és menük is megjeleníthetők. Az egyéb újítások között szerepelnek a továbbfejlesztett eszköztippek, amelyek további információkkal szolgálnak a parancsokról; a dokumentációra mutató hivatkozások és a bemutató animációk, amelyekkel munka közben lehet elsajátítani a szoftver használatát. A menütallózó, a gyorstulajdonságok és a gyorsnézet áttekinthető módon jelenítik meg a vonatkozó információkat.

A felhasználói felület fejlesztésein túl, az új termelékenységi szolgáltatások közé tartozik a műveletrögzítő alkalmazás, amely zökkenőmentessé teszi a rajzolási feladatok elvégzését, mivel programozási ismeretek nélkül is elvégezhetők az automatizálási feladatok. További hasznos megoldás a nem moduláris fóliakezelő, amellyel a felhasználók a fóliakezelő elhagyása nélkül tekinthetik meg a beállítások megváltoztatásának hatásait. Az AutoCAD 2009 felhasználói a bővített 3D navigációs fejlesztések mellett új ViewCube és SteeringWheels eszközökkel is találkoznak.

Az Autodesk Impression szintén része az AutoCAD 2009 Éves Szoftverkövetésnek. Az eszközzel az ügyfelek gyorsan és könnyedén hozhatnak létre kézi rajzhoz hasonló megjelenésű, bemutatókban felhasználható grafikát az AutoCAD DWF- és DWG-fájlokból, amelyeket azonnal megoszthatnak ügyfeleikkel és a tervezőcsapat többi tagjával.

Az AutoCAD 2009 szoftver rendelkezik a 32 bites és 64 bites Microsoft Windows Vista tanúsítványokkal, így a termék megfelel a Microsoft Windows Vista kompatibilitási, megbízhatósági és biztonsági szabványainak...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek