Cikkek

Termőre fordulnak az SAP leépítései

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-29 16:10:13

Az SAP második negyedéves bevételei figyelemre méltó visszaesést mutatnak az előző év megfelelő időszakához viszonyítva, a vállalat mégis nyereségesebben működött az átszervezéseknek és elbocsátásoknak köszönhetően.

Az SAP AG, a világ legnagyobb üzletiszoftver-szállítója szerdán közzétett beszámolója szerint a cég második negyedéve - éves összehasonlításban - minden lényeges területen gyenge eredményeket hozott. A leginkább látványos, 40 százalékos csökkenés az új szoftverlicencek értékesítésében jelentkezett, de a vállalat bevételeinek oroszlánrészét kitevő - és természetéből adódóan nem az új termékek értékesítésére épülő - szoftveres és szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások is 5 százalékkal kevesebbet hoztak a konyhára. Az SAP a második negyedévben összességében 10 százalékkal kevesebb, vagyis 2,576 milliárd eurós bevételt termelt.

Hogy a cég mégis 4 százalékkal magasabb nettó eredményről számolhatott be, mint egy évvel korábban, annak okát a működési költségek lefaragásában, köztük az utóbbi időben végrehajtott 2800 fős elbocsátásban kell keresni. Az SAP 37 évvel ezelőtti alapítása óta nem volt kénytelen hasonló döntést hozni, idén januárban mégis bejelentette, hogy 6,7 százalékkal - körülbelül 3 ezer fővel - csökkenti alkalmazotti létszámát, amitől évi 350 millió eurós megtakarítást remél 2010-től kezdve. Az átszervezések és a leépítés már a második negyedévben éreztette a hatását, hiszen a szoftverszállító működési árrését először 24,5-ről 25,5 százalékra, majd legújabban 27 százalaékra módosították a teljes pénzügyi évre vonatkozóan, és a vállalat működési eredménye is 9 százalékkal 674 millió euróra ugrott az előző év második negyedévéhez képest.

Az elemzők megegyeznek abban, hogy az SAP kiváló munkát végzett, ami az előrejelzések túlteljesítését illeti, ám feltétlenül szüksége volna az értékesítésből származó bevételek növelésére. Márpedig a helyzet a szoftverpiac egészét tekintve nehéz (a vállalat fő vetélytársa, az Oracle is némi bevételcsökkenéssel zárta legutolsó negyedévét), és az SAP ezen a piacon belül is egyértelműen alulteljesít - idézi a Bloomberg Stephan Wittwert, a stuttgarti Landesbank Baden-Wuerttemberg elemzőjét....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek