Cikkek

Terjed a Blu-ray, támad a Toshiba

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-13 13:10:06

Egy új szolgáltatás révén a közeljövőben memóriakártyára tölthetünk le HD-filmeket, ami megnehezítheti a Blu-ray lemezes tartalmak terjedését.

A Blu-ray lemezeken értékesített és kölcsönzött tartalmak forgalma háromszoros volt 2008-ban az előző évhez képest - közölte a CES-en a Digital Entertainment Group (DEG). Míg 2007-ben a teljes BD piac 270 millió dollár volt az Egyesült Államokban, tavaly 750 millióra bővült. A teljes otthoni szórakoztató eladás és kölcsönzés piac értéke 22,4 milliárd dollár volt, ami azt jelenti, hogy a BD részesedése 3 százalékos volt 2008-ban. Szintén a CES-en egy másik szervezet, a Blu-ray Disc Association (BDA) egészen más számokat prezentált. Andy Parsons, a BDA Egyesült Államok népszerűsítő csoport (BDA US Promotions Committee) elnöke szerint a Blu-ray részesedése az amerikai piacon 7 százalékos.

Blu-ray lejátszókból (beleértve a Sony PlayStation 3-at) 10 millió darabot értékesítettek tavaly az USA-ban, ebből 3 milliót a negyedik negyedévben. Ezzel szemben DVD-lejátszókból 25 milliót adtak el, bár a negyedik negyedév volt az első 2001 óta, amikor 10 millió darab alatt értékesítettek belőle - közölte a DEG.

Közben a CES-en bejelentettek egy olyan szolgáltatást, amely megnehezítheti a Blu-ray terjedését. A nyilvános helyeken - bevásárlóközpontokban, repülőtereken, kávézókban - elhelyezhető önkiszolgáló kioszk lehetővé teszi a digitális tartalmak, közöttük filmek letöltését mobiltelefonokra és SD memóriakártyákra, amelyeket később le lehet játszani bármely SD-kártyát támogató eszközön. A HD-harcban vesztes Toshiba már kifejelesztette az SD-foglalattal ellátott televíziókat és set-top boxokat.

A tervek szerint a felhasználók közel 4000 film és 4 millió zeneszám közül válogathatnak, az árakat a kioszkok viszonteladói határozzák majd meg...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek