Cikkek

Teljes filmek ingyen a YouTube-on

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-11 11:10:03

Az MGM bejelentette, hogy teljes filmeket tesz elérhetővé a YouTube-on, ami mérföldkő lehet az oldal történetében.

A Metro Goldwyn Mayer bejelentette, hogy teljes hosszúságú mozifilmeket tesz közzé a YouTube-on. Ezzel az MGM lesz az első stúdió, amely ilyen módon működik együtt a videómegosztó oldallal. Nem kell hozzá különösebben nagy jóstehetség, hogy lássuk: ha az együttműködés sikeres lesz, akkor utat nyithat több filmstúdió felé, hogy azok is ingyenesen tegyenek közzé filmeket a legnépszerűbb videómegosztó oldalon.

Ugyan az MGM még adós a hivatalos bejelentéssel, vasárnap este már beszéltek az ügyletről a médiának és a hírügynökségeknek. A mozik megtekintése hirdetésekhez kötött, és az MGM legújabb filmjei bizonyosan nem lesznek hozzáférhetők. A stúdió olyan filmekkel nyit majd, mint a Hét Mesterlövész (1960) vagy a Golyóálló Szerzetes (2003), és nem tervezik, hogy teljes filmtárukat elérhetővé teszik.

Az MGM nem csupán teljes filmeket kíván elhelyezni a YouTube-on, de klipeket is olyan címekből, mint a nyolc éve készült Doktor Szöszi - annak ellenére, hogy ezt a filmet már a magyarországi kereskedelmi tévékben is többször láthattuk, és gyaníthatóan a világ más tájain sem volt ez másként.

hetmesterloveszplakat.jpg
A Hét Mesterlövész című klasszikus western moziplakátja. Nem a legújabb, de kezdetnek nem rossz!

A YouTube eddigi kapcsolata a filmstúdiókkal meglehetősen viharos volt, a bejelentés fontosságát is éppen ez adja. A még mindig zajló, egymilliárd dolláros per, amelyet a Viacom indított a YouTube tulajdonosa, a Google ellen, különösen emlékezetes. Ugyanakkor egyes stúdiók felismerték, hogy a YouTube jó lehetőséget kínál a filmjeik marketingjéhez. A LionsGate például saját csatornát hozott létre az oldalon, ahová feltölti filmelőzeteseit és egyéb klipjeit.

Ugyanakkor az MTV saját oldalán hozott létre a YouTube-bal konkuráló, igen ígéretes videokliptárat. Persze a dolog nem véletlen, hiszen a zenei csatorna tulajdonosa pont az előbb említett Viacom...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek