Cikkek

Szűkült a hazai mobilpiac

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-24 14:10:03

A Pannonnak a nagyobb mobilinternetes forgalommal csak részben sikerült ellensúlyozniaa a készülékeladásból és a hangalapú előfizetői szolgáltatásokból származó bevételek csökkenését.

A Pannon csütörtökön közzétette második pénzügyi negyedévre vonatkozó eredményeit: eszerint az év második három hónapjának árbevétele 44,4 milliárd forint, amely 1,7 milliárd forinttal maradt el a 2008 második negyedévitől, elsősorban azért, mert a hívásvégződtetési díjak 2009. januári csökkentése után visszaesett az összekapcsolási díjakból származó árbevétel. A hangalapú előfizetői szolgáltatások árbevétele enyhén csökkent az alacsonyabb egy előfizetésre jutó átlagos beszédforgalom miatt. Az árbevétel gyengülést részben ellensúlyozta a mobil szélessávú internetes forgalom növekedése.

Mindezek a tényezők negatívan befolyásolták az egy előfizetésre jutó forintban számított átlagos havi árbevétel alakulását, ami 8 százalékkal volt alacsonyabb a 2008 második negyedévi értéknél. A kisebb forgalom miatt a készülékértékesítésből származó árbevétel is mérséklődött. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) egyszeri tételek nélküli, nominális értéke 0,6 milliárd forinttal csökkent 2008 második negyedévéhez képest a működési költségek növekedése miatt.

Az előfizetések száma 17 ezerrel, 3 millió 577 ezerre csökkent a negyedévben. A csökkenés főleg a kártyás szegmensre volt jellemző. A 2009 második negyedév végi 33,59 százalékos piaci részesedés 0,2 százalékponttal haladta meg az előző negyedévit. A számlás előfizetők aránya 44,2% volt 2009. május végén.

Új beruházások
- A világgazdaság jelenlegi állapota ellenére folytattuk a szolgáltatás- és működésfejlesztési beruházásokat. Mobil szélessávú beruházásaink és új, környezetbarát irodaépületünk jól tükrözik elkötelezettségünket a folyamatos fejlesztés iránt - kommentálta az eredményeket a Pannon vezérigazgatója, Anders Jensen.

A beruházási költség 3,6 milliárd forintot tett ki 2009 második negyedévében, ami 30 százalékkal alacsonyabb a 2008 második negyedévi értéknél. Az év második három hónapjában a Pannon főleg mobil szélessávú technológiára (3G bázisállomásokra és átviteli berendezésekre) és ingatlancélokra költött. A negyedév ingatlancélú beruházásai a júniusban birtokba vett új Pannon Házhoz kötődtek.

Szűkült a hazai mobilpiac
Júniusban folyatódott a magyarországi mobilpiac január óta tartó szűkülése, de míg a korábbi hónapokban a teljes ügyfélszám és a forgalmazásban résztvevő ügyfelek száma is csökkent, addig júniusban a teljes ügyfélszám 23 ezres csökkenése mellett a forgalmazásban résztvevők száma már közel 11 ezres növekedést mutatott - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

2009 első félévében a három szolgáltató forgalmat generáló (előfizetéssel rendelkező, illetve az utolsó három hónapban hívást indító, vagy fogadó) ügyfeleinek a száma 350 ezerrel, az adott hónap végén hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyák száma alapján számított teljes ügyfélszám pedig 335 ezerrel csökkent. 2009 júniusának végén a három szolgáltató forgalmat generáló ügyfeleinek a száma 10 millió 646 ezer volt, ami az idei csökkenés ellenére 385 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

2009 első félévében a T-Mobile piaci részesedése 0,35 százalékponttal, a Vodafoné 0,02 százalékponttal nőtt, a Pannoné pedig 0,36 százalékponttal csökkent.

Június végén a teljes ügyfélszám 11 millió 889 ezer volt, 350 ezerrel több, mint egy évvel korábban....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek