Cikkek

Szteroidozott netbookok nyárra

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-30 10:10:05

Az NVIDIA sajtókonferenciáján Tajpejben bemutatta az első Ion platformon alapuló nettopokat. Nyárra várhatóak az első, alaposan felturbózott netbookok is.

Lassan eljutunk odáig, hogy ha megkérdik, hogy mi a különbség egy netbook és egy vékony, könnyű notebook között, akkor azt kell válaszolnunk: a netbook az, amire a Microsoft olcsón odaadja a gyártónak az XP licencet. Idén nyáron megérkeznek az első, NVIDIA Ion platformra épülő gépek, amelyek tovább rombolják majd a két kategória között lévő már így is bizonytalan határt.

Az Ion vajon mi?
Az NVIDIA olyan rendszert épített az Intel Atom CPU köré, ami képes a Windows Vista vagy a Windows 7 futtatására és HD felbontású filmek lejátszására - ez utóbbi képesség inkább a nettopokról szól, mintsem a műélvezetről a netbookok tíz hüvelyk alatti kijelzőin.

Az NVIDIA által eredetileg bejelentett és bemutatott platform a kétmagos, 1,6 gigahertzes Intel Atom 330 processzorra épül - nyilvánvalóan ettől a gyártók eltérhetnek, és bármelyik Atom processzort használhatják -, emellett pedig a DDR3 és a DDR2 memóriákat is támogatja. A grafikus megjelenítésről az NVIDIA 9400M grafikus vezérlője gondoskodik, ami képes 1080 felbontású full HD videólejátszásra, valamint ellátható HDMI, DVI és VGA kivezetésekkel is. Az NVIDIA MCP97 chipset része a 7.1 csatornás hangvezérlő és a gigabites Ethernet vezérlő is. Egyes spekulációk szerint a 18 wattot fogyasztó platform tízszeres teljesítményt nyújt az eddig netbookokhoz képest.

acer-aspire-revo-1.jpgAcer AspireRevo - az egyik első nettop NVIDIA Ion alapokon

Az első fecske
Kedden az NVIDIA Tajvanon tartott sajtókonferenciát, ahol bemutatta az első három Ion-alapú nettopot: az Acer AspireRevót, a Pegatron Cape 7-et és az Asrock Ion 330-at. A három közül az elsőről - melyről egyébként a legvalószínűbb, hogy kapható lesz majd nálunk is - részletes specifikációval és képekkel is tudunk szolgálni...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek