Cikkek

Szoftverrel figyelt adatközpont

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-18 12:10:03

Az APC az adatközpontok változásainak követésére és a kapacitás tervezésére hozott létre egy megoldást.

Nem szabad a véletlenre bíznihagyni adatközpontunk tervezését, sőt a bekövetkező változásokat is menedzselni és követni kell - fogalmazott Szarka Attila, az APC vezető rendszermérnöke. A változásokat követni márpedig egyre nehezebb: a becslések szerint 2009-ben több mint 2,5 millió szerverterem lesz világszerte, és a rackek átlagos teljesítménysűrűsége 20 kW-ra nő. 2000-ben ez még csak 1 kW volt.

Az APC InfraStruXure Central megoldása - melynek fő funkciója az adatközpontok megtervezése - mellé a cég egy kiegészítő modult dobott piacra Capacity és Change Manager néven. A megoldás az adatközpontok kapacitásának figyelembe vételével tervezi meg a változásokat, vagyis azt, hogy a rendszerbe hova és hogyan lehet újabb szervert elhelyezni. A szervereket egy félévente frissülő listából lehet kiválasztani, ám ha olyan termékről van szó, amely nem szerepel a felsorolásban, azt manuálisan is hozzá lehet adni.

A megoldás segítségével egyetlen munkafeladattá változtatható az új szerver elhelyezése, amit ha átküldenek egy Pocket PC-re, akkor a szerverteremben lévő alkalmazott a pontos adatok ismeretében tudja végrehajtani a feladatot. A megoldás érdekessége, hogy valós, élő adatokkal dolgozik, az adatközpont jellemzőinek mérését az APC érzékelői végzik.

Szarka Attila szerint a megoldás rendkívül rugalmas, hiszen ha az adatközpontban olyan szervert találnak, amely nem szerepel a leltárban, akkor azt a kézi számítógépén az alkalmazott a rendszerhez tudja illeszteni, vagyis a terep változásait is követni lehet...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek