Cikkek

Szoftverhiba volt az Ügyfélkapuban

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-10 19:10:04

Egy szoftvermódosítást nem teszteltek elég körültekintően, de emberi mulasztás is közrejátszott a február 7-i üzemzavarban. Túl bürokratikus volt a rendszer.

Összesen 21.353 ügyfél jelentkezett be abban az időszakban az Ügyfélkapun, amikor bekövetkezett az üzemzvar, amelynek következtében a felhasználók esetenként mások adataihoz férhettek hozzá. Azt lehetetlen megmondani, hogy ebből a 21 ezer személyből hányan láthatták más személyek adatait, mivel a rendszer - adatvédelmi okokból - kilépéskor törli a be- és kilépésre vonatkozó információkat - közölte Dedinszky Ferenc, a kormányzat informatikai biztonsági felügyelője. Kizárható ugyanakkor annak a lehetősége, hogy bárki célzottan, konkrétan egy bizonyos magánszemély vagy vállalat adataihoz férhetett volna hozzá. A január 20-i leállás után a hasonló hiba kiküszöbölésére szoftver-, illetve konfiguráció módosítást hajtottak végre, és ennek egy ritka jelensége produkálta a mostani jelenséget, tette hozzá Dedinszky Ferenc. 

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, infokommunikációkért felelős államtitkár (képünkön) elmondta:  a viszgálat során kiderült az is, hogy a módosítások tesztelése nem volt megfelelő és az üzemeltető nem teljesítette a hibabejelentési kötelezettségét, amelyet a törvény 20 percen belül határoz meg. A sorozatos erkölcsi kár az üzemeltető felelőssége, ezért Baja Ferenc elfogadta a rendszert üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatójának lemondását. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki a meghibásodás következtében másvalaki fiókjába lépett be és ennek tudatában nyitotta meg a tulajdonos dokumentumait, adatait, akkor azzal bűncselekményt követett el. 

Az eset több tanulsággal járt, és a szükséges változtatásokat végrehajtják - folytatta Baja Ferenc. A szabályok túlságosan bürokratikusak, túl magasan van megszabva az a hierarchikus szint, ahonnan szükség esetén a rendszer leállítása engedélyezhető...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek