Cikkek

Szoftverfejlesztés csapatmunkával

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-17 13:10:05

Az IBM Rational új technológiai platformja, a Jazz hatékonyabb együttműködést, nagyobb teljesítményt és áttekinthetőséget ad a fejlesztők csoportjainak. (x)

Zdenek Boruvka, az IBM Rational Jazz technológiákért és minőségbiztosításért felelős közép-kelet-európai, közel-keleti és afrikai regionális szakértője háromnapos képzést tartott Magyarországon. A részt vevő hazai IBM partnerek ennek keretében a Jazz platformra épülő új technológiák és eszközök helyes alkalmazását sajátították el annak érdekében, hogy az innovációból származó előnyöket minél sikeresebben adhassák át ügyfeleiknek.

- A Jazz platform és a rá épülő termékek legfontosabb értékei közé tartozik a nagyobb transzparencia, ami által csökkenthetők a projekt kockázatai - emelte ki Zdenek Boruvka. - Alkalmazásukkal csökkenthető azoknak az eszközöknek a száma is, amelyeket a vállalat szoftverfejlesztői használnak, és a szervezet így költséget takaríthat meg. Nem utolsósorban a fejlesztők közötti együttműködés javításával a projektek átfutási ideje is rövidebb lesz. A Jazz lényegét két oldalról világítanám meg. A platform egyrészt kapcsolatot teremt a személyek között, akik különböző szerepkörökben ugyanazon a projekten dolgoznak. Az IBM Rational a fejlesztőeszközök átfogó palettáját kínálja az egyéni munka támogatására. Ez az új csapatnézet tehát nagyon fontos, mert csoportmunka környezetet ad a meglévő eszközökhöz. A Jazz platform segítségével a csapat tagjai könnyebben megoszthatják egymással az információt, meghatározhatják a követelményeket és a felelősségeket, és minden változtatásról értesítést kapnak. Mindez nélkülözhetetlen az agilis és minőségi szoftverfejlesztéshez.

Az olyan nagyvállalatok, mint a pénzügyi és a távközlési szolgáltatók technológiai értelemben rendkívül összetett infrastruktúrával rendelkeznek, amelynek továbbfejlesztéséhez ugyancsak sokféle eszközkészletet használnak. Ennek következtében a szoftverfejlesztéshez szükséges információk is szétszórva lelhetők fel a különböző szervezeti egységeknél, a különféle rendszerekben.

- Mindez megnehezíti, a kelleténél összetettebbé teszi a fejlesztők munkáját, rontja teljesítményüket - mutatott rá Zdenek Boruvka. - A Jazz platform vállalati szinten összekapcsolja ezeket az információkat és kontextusba helyezi őket. Előre definiált módszereket és lépéseket kínál a különböző információforrások, például az IBM Rational eszközök, a nyílt forráskódú eszközök és a versenytársaink által kínált termékek, például a .NET fejlesztőeszközök integrálásához. Mindez automatizálható, ezért a fejlesztők az adminisztrációval járó feladatok helyett a szoftverkészítésre összpontosíthatnak. Ez az integráció transzparenciát, áttekinthetőséget eredményez, így a projekt státusa pontosan követhető, könnyebb az erőforrások tervezése és hozzárendelése, továbbá a kockázatokat is egyszerűbb azonosítani és felszámolni. Ennek köszönhetően a szoftverfejlesztés gyorsabbá és jobb minőségűvé válik, miközben a vállalat a projektekkel járó költségeit is csökkentheti.

A szoftverfejlesztők a jazz.net weboldalon juthatnak hozzá a Jazz platformhoz, ahol próbaverziót tölthetnek le. Ugyanitt a kisebb fejlesztőcsapatok néhány Jazz alapú technológiához ingyenesen hozzájuthatnak. A Jazz technológiai platform ún. nyílt kereskedelmi szoftverfejlesztés keretében fejlődik. A fejlesztők ezen az oldalon visszajelzést adhatnak a platformot illetően, és ezen a módon hatással lehetnek a fejlesztés további irányával, illetve a prioritásokkal kapcsolatos döntések meghozatalára. A jazz.net egyúttal közösségi oldal is, ahol fórumok és wikik segítenek a használat során felmerülő kérdések megválaszolásában.

A Rational Team Concert, az első eszköz, amely a Jazz platformmal együtt jelent meg, nemrégiben frissült. Ez az eszköz rugalmas, együttműködést segítő környezetet ad a fejlesztőknek, tervezőknek és projektmenedzsereknek, akiket a csapat koordinálásában, a kód és más információk megosztásában, a verziókövetésben támogat...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek