Cikkek

Szmájli nyet!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-15 12:10:04

Egy orosz feltaláló sikeresen levédette a kacsintós szmájlit, és tizenezer dolláros jogdíjat akar szedni érte.

Az interneten mi, felhasználók előszeretettel alkalmazunk rövidítéseket (LOL), "SMS-beszédet", és persze szmájlikat is. Ha Önnek Oroszországban van cége, és üzleti kommunikációjában valamilyen módon a kacsintós szmájlit is felhasználja, akkor könnyen arra ébredhet, hogy egy Oleg Teterin nevű feltaláló jogdíjért kopogtat az ajtaján. A jó Oleg azt állítja ugyanis, hogy védjegyként bejegyeztette a népszerű szmájlit.

Teterin az orosz NTV csatornán egy múlt héten adott interjúban elmondta: az Orosz Szabadalmi Hivatal bejegyezte számára a kacsintós szmájlit, és nem fog habozni, hogy behajtsa a jogdíjakat minden cégen, amely fizetés nélkül használja fel a népszerű ;-) karaktersorozatot. Teterin több tízezer dolláros jogdíjról álmodik, ráadásul évenkénti hosszabbítással. A feltaláló azonban azt is leszögezte, hogy magánszemélyektől nem akar sápot szedni. Teterin úgy gondolja, hogy nem csupán a ;-), de a hasonló szmájlik is hozzá tartoznak, mint például: ;) :) :-).

A kritikusok azonnal rávetették magukat Teterin bejelentésére, és kifejtették, hogy az ilyen széles körben elterjedt szmájlik közkincsnek (public domain) számítanak, ezért szabadalmi védelmük egyszerűen nonszensz...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek