Cikkek

Szeretjük a Firefoxot és az IE-t

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-30 12:33:51

A hazai internetfelhasználók szokásairól készült felmérés szerint legjobban a Firefoxot és az Internet Explorert kedveljük, és szinte mindannyian használunk Flasht.

Az Adverticum július hónapban vizsgálta a hazai internetezők szokásait. A Firefox 3-as változata 11 százalékos részesedést szerzett, míg az összes Firefox változatot tekintve a Mozilla böngészője nagyon kis mértékben, de megelőzi a legnagyobb riválist, a Microsoft Internet Explorert. Ez utóbbi "versenyszámban" a Firefox részesedése 48,9 százalékos, míg az Internet Exploreré 46,8 százalék. Az eredményben közre játszhat, hogy pont a vizsgált időszakra esett az a Guiness rekordkísérlet, amelynek során a 24 óra alatt legnagyobb számban letöltött program rekordját állították fel. Úgy tűnik, hogy nemcsak letöltöttük a Firefox 3-at - hiszen ez volt a szóban forgó rekordkísérlet alanya -, hanem telepítettük, és használjuk is.

Érdekesség, hogy a Firefox - bár hazai népszerűsége magasan a globális átlag felett van - a Forrester Research legfrissebb adatai szerint a vállalati környezetben is jelentősen megerősítette pozícióját. A Forrester felmérésében részt vevő 2300 cégnél továbbra is az Internet Explorer dominált (77,6 százalék), de az utóbbi fél évben a Firefox is már majdnem minden ötödik képernyőn megjelenik. Az Apple Safarija vállalati környezetben mindössze 2,4 százalékos jelenlétet ért el.

Az operációs rendszerek megoszlása is érdekes. Az Adverticum a felhasználók 98,3 százalékánál rögzített valamilyen Windows változatot, 1 százalékuk használt valamilyen Linux verziót, 0,4 százalékuk valamilyen Mac OS-t, míg a maradék 0,3 százalék operációs rendszerét a rendszer nem tudta azonosítani.

bongeszoprogramokmegoszlasa_s.jpg
A képre kattintva nagyméretű változat nyílik meg!

A leggyakoribb képernyőfelbontás az 1024×768 képpont, ami a felhasználók 51,1 százalékánál volt beállítva. Ennél alacsonyabb, 800×600 képpont a felhasználók 6,4 százalékánál fordult elő, míg a maradék 42,5 százalékuk mind 1024×768 képpontnál nagyobb felbontást használt - ez a szélesvásznú kijelzők meglepő népszerűségét fémjelzi.

A felmérésből kiderült, hogy a felhasználók elsöprő többsége használ Adobe Flash lejátszót. Mindössze 3,7 százalékuk gépére nem volt telepítve a program semmilyen változata sem, és 91 százalékuk a legfrissebb, 9-es verziót használja. A korábbi 6-os, 8-as, 7-es, 5-ös változatokat rendre 2,1, 1,9, 1, illetve 0,2 százalékuk használja...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek